AMERIKANCI, DOSTA JE BILO: Kineski ambasador pebesneo u Savetu bezbednosti, okomio se na SAD - stvorili ste svetu dovoljno problema

Kineski ambasador je juče oštro odgovorio na optužbe iz SAD tokom sastanka u Savetu bezbednosti, rekavši svom američkom kolegi: "dosta je bilo".

Dva dana nakon što je predsednik Donald Tramp iskoristio svoje godišnje obraćanje Generalnoj skupštini da napadne Peking, ambasador Kine u Savetu bezbednosti Žang Džun je oštro kritikovao ulogu SAD.

PROČITAJTE JOŠ NISKI LET IZNAD SELA BIO KOBAN? Dve vojne komisije prikupljaju činjenice koje će dovesti do uzroka pada mig 21

- Moram da kažem, dosta je bilo! Već ste stvorili dovoljno problema svetu - rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti o globalnom upravljanju na kojem je nekoliko šefova država prisustvovalo putem videokonferencije.

 

- SAD do sada imaju gotovo sedam miliona potvrđenih slučajeva i preko 200 000 smrtnih slučajeva. Uz najnaprednije medicinske tehnologije i sistem na svetu, zašto se ispostavilo da SAD imaju najviše potvrđenih slučajeva i smrtnih slučajeva? - pitao je na engleskom.

- Ako neko treba da odgovara, to bi trebalo da budu vaši političari.

PROČITAJTE JOŠ Baka, deka i stari TV: Selo godinu i po dana svakog jutra ostajalo bez interneta, a onda otkriveno zašto

Koristeći frazu koju američki lideri često upućuju Pekingu, Žang je poručio da bi „SAD trebalo da shvate da velika sila mora da se ponaša kao velika sila“.

Sjedinjene Države su "potpuno izolovane", rekao je on u izjavama koje je ruski kolega podržao.

Govoreći ranije na zasedanju, američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Keli Kraft, bila je besna zbog Žangovih izjava.

- Sram vas bilo. Zapanjena sam i gadim se zbog današnje diskusije - rekla je američka ambasadorka.

Share this article