BEOGRAĐANIN SA SAMO 10 EVRA KRENUO NA PUT EVROPOM: Ono sa čime se sve sreo i šta je sve preživeo za 33 dana pamtiće do kraja života

Prešao je čak 7.000 km i 12 zemalja, a ono sa čime se sve sreo i šta je sve preživeo za 33 dana pamtiće do kraja života.

Beograđanin Uroš Jegdić 33 dana proveo je putujući Evropom. Nije dobio na Lotou, nema platu o kojoj sanja svako, jednostavno je jedno jutro odlučio da ode i to sa svega 10 evra u džepu koje je pozajmio od druga. Sa rancem na ramenima i pasošem u ruci, bez ikakvog plana, krenuo je autostopom ka mađarskoj granici.

- Sve se desilo preko noći, želja da vidim sveta, da upoznam drugu kulturu, da vidim koliko mogu sam bez igde ikoga. Ne planiraš nista, ideš gde te put odnese, ne znaš ni šta ti donosi novi dan. Hrabrost? Mislim da ne treba hrabrosti, samo napraviti prvi korak, ne razmišljati o negativnim stvarimima u takvoj avanturi, već samo krenuti. Ostatak hrabrosti se nađe usput.

Uroš Jegdić
Foto: Privatna arhiva

Sa rancem na ramenima i pasošem u ruci, bez ikakvog plana, krenuo je autostopom ka mađarskoj granici.

- Stopirao sam na Zmajevoj pumpi, stao mi je neki dečko koji ide za Mađarsku, ali nije hteo da ima nikakvu komunikaciju sa mnom. Tako da sam posle par minuta odustao. U jednom trenutku odjednom je krenula racija sa drugog smera auto-puta. Da li je on imao nešto nezakonito kod sebe ili se uplašio da ja imam, ne znam, samo je stao na naplatnoj rampi negde blizu Novog Sada i samo mi rekao: "Moram ovde da te ostavim". Srećom, pa je tu stao jedan čovek sa jugom koji me je odvezao do prve pumpe u Mađarskoj, pošto u EU ne može da se stopira na auto-putu već samo na benzinskoj pumpi – priča Jegdić.

 

Tako je njegova avantura počela sa drugom Miškom, plišanom igračkom koju je dobio od drugarice, za sreću. Smeštaj je nalazio preko sajta Kauč surfing, koji nudi besplatno prenoćište, a kada mu to nije polazilo za rukom, spavao je u šatoru.

Uroš Jegdić
Foto: Privatna arhiva

- Mađar kod koga sam prespavao imao je jedno pravilo. Rekao mi je: Ako prenoćiš samo jedno veče, ja ti spremam mađarski specijalitet, ako prespavaš dve večeri sutradan ti meni srpski specijalitet. Spremao sam mu pasulj.

 

Od sofa mena do perača sudova

Mađarska, pa zatim i Slovačka, Austrija, Češka, Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Francuska, Švajcarska, Italija, Slovenija. Da bi imao novca za hranu, morao je da radi.

- Radio sam razne poslove,od sofa man u Budimpešti (spustiš se na nogama i rukama, a neko sedne na tebe i slika se, evro po slici) do tuče sa jastucima u Belgiji, (Minut borbe jedan evro), hranjenja prepelica i zečeva, pranja sudova, čišćenja kuća, ali i drugih fizičkih poslova u Luksemburgu. To uglavnom bude zabava koja se unovči. Isto sam radio po restoranima i hotelima. Posao sam tražio po trgovima, od kafića do kafića, od hotela do hotela. Dok ne nađem, volontiram nekoliko sati, pa mi daju hranu - priča Beograđanin čije fotografije sa putovanja možete naći na Fejsbuku.

Kad nije radio obilazio je gradove i maksimalno uživao. Od svih mesta u kojima je bio posebno je iznenađen Berlinom, Venecijom i Amsterdamom. Jedini put kada se uplašio, bila je neočekivana situacija u Parizu.

Uroš Jegdić
Foto: Privatna arhiva

- Stopirao sam na izlazu iz Pariza i stao mi je autobus. Kad sam ušao unutra je bilo mnogo crnaca i žena sa maramama. Mislio sam da ih deportuju, pa i mene sa njima.

Neprijatnih iskustava nije imao, verovatno pukom srećom, a kako se vodio rečenicom "Gde me put nanese" uspeo je da se nađe i na neočekivanim mestima.

 

 - Kroz priču u autu, kamionu, autobusu saznaš svašta. Čuješ razne priče o istoriji zemlje, sadašnjosti... Sa Poljacima sam provodio dosta vremena. Čim čuju odakle sam, prvo što kažu je "Kosovo je Srbija". Čak sam bio i na najvećem festivalu u Belgiji i to slučajno. Krenuo sam bio za Brisel, al' me je žena, koja me je vozila, ostavila na pumpi koja ide za Gent. Tu su mi stali momak i devojka koji su krenuli na taj festival i pitali me da idem sa njima. Bilo je mnogo dobro, ujutru sam jedva onako pripit našao put za Brisel.

Poslednja 3 evra za WC, zbog specijaliteta

- U Amsterdamu sam ostao sa 3 evra u džepu. Otišao sam da nađem neki posao ili hranu i svratim u etiopijski restoran, gde su mi rekli da će mi spremiti etiopijski specijalitet za džabe, što me je baš obradovalo, ali sam onda i proklinjao jer sam ta tri evra zbog istog specijaliteta morao da dam za WC. U svakom slučaju lepo iskustvo, smejao sam se sam sebi.

Spreman za novu avanturu od 30.000km

Zašto je rešio da se vrati? Uželeo se svog kreveta, kaže. U Srbiju se sa putovanja od 7.000 km vratio onako kako je i krenuo – praznih džepova, jer je sve što je uspeo da zaradi, potrošio na hranu i piće. Ipak, tu ne želi da stane, jer je nova odrednica koju planira Azija.

- Sad planiram da idem za aziju i da pređem preko 30.000 km, sve autostopom izuzev transsibirske pruge. To mi je zelja, da putujem njome. Kažu da je nezaboravno iskustvo. To mi je jedini plan, ali i želja koju želim sebi da ispunim – zaključuje ovaj hrabri Beograđanin.

 

 (Izvor: Srbijadanas / J.Pantović)

Share this article