Diplomate objasnile zašto je Marko Đurić logičan izbor za ambasadora Srbije u SAD-u

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić šalje čoveka od najvećeg poverenja u Ameriku, upućenog u rešavanje pitanja Kosova, preko kojeg će zaobići Ministarstvo spoljnih poslova i Ivicu Dačića i uspostaviti direktnu vezu između Vašingtona i Andrićevog venca.

Marko Đurić, aktuelni direktor Kancelarije za KiM, biće naslednik diplomate Đerđa Matkovića na mestu ambasadora Srbije u SAD-u, za sagovornike portala Nova.rs ova vest nije veliko iznenađenje. Čak je, uzimajući u obzir nedavno potpisani vašingtonski sporazum i političku situaciju u Srbiji, sasvim logičan izbor.

PROČITAJTE JOŠ Titove dugove plaćaćemo do 2041. godine: Iz budžeta za jedno jutro otišlo 11 miliona evra

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi da ukoliko Donald Tramp dobije još jedan predsednički mandat, uloga srpskog ambasadora u SAD-u biće da bude portparol i transmisija na relaciji Beograd – Vašington za rešavanje kosovskog pitanja.

 

“Kontinuitet Trampove administracije u isto vreme bi predstavljao i kontinuitet njenog angažovanja na rešavanju kosovskog čvora, na pozicijama na kojima je to Amerika i započela. To bi podrazumevalo realizaciju vašingtonskog sporazuma”, navodi on.

Smatra da nije neuobičajeno da na nekim ključnim ambasadorskim mestima imamo politički važne ličnosti i navodi da se njihovim izborom šalje poruka šta je cilj u diplomatskim u odnosima dve zemlje, u ovom slučaju SAD i Srbije.

PROČITAJTE JOŠ Dr Nestorović objavio loše vesti: "VAKCINA? NIKO JE NEĆE NAPRAVITI!"

“Marko Đurić mogao bi da bude pogodna ličnost, koja je desna ruka Vučića kada je reč o kosovskim temama. On spada u krug najviših političkih ličnosti. Time se daje do znanja da je Amerika ključna u rešavanju pitanja Kosova, a pragmatičan pristup SAD, koji sad ispoljava, ne insistirajući na rešenju statusa, je nešto što odgovara srpskoj strani”, smatra on.

Ni spoljno-političkog komentatora Jakšu Šćekića ne iznenađuje mogući izbor Marka Đurića na poziciju srpskog ambasadora u Vašingtonu. Ističe da je Marko Đurić jedan od najvernijih saradnika Aleksandra Vučića, te da njegovo postavljanje na tu važnu poziciju jeste znak da predsednik Srbije ne veruje Ivici Dačiću.

“On želi da u Vašingtonu ima svog čoveka sa kojim će direktno da komunicira, a ne preko Ministarstva spoljnih poslova ili nekih drugih kanala. To će biti direktna veza Vašington – Andrićev venac”, navodi Šćekić.

 

On dodaje da je očigledno da Srbija računa na veliko učešće Amerike u rešavanju budućnosti Srbije, kada je reč o Kosovu, i statusa Srbije u Evropi, te da to jeste pomeranje naše spoljne politike u ovom trenutku. Da bi ta komunikacija bila stopostotno uspešna, kako kaže, mora da postoji i izraelski element u svemu tome.

“To što je Vučić uradio u Vašingtonu je veoma lukavo, jer, ako Tramp izgubi, nova Bajdenova administracija tu neće menjati ništa, jer je njihov zajednički imenitelj da Amerika strateški stavi nogu u Sbriju. U ovom kontekstu srpsko-izraelskih odnosa i izraelskog lobija u Americi savršeno je izabrana osoba koja ima i izraelsko poreklo. Trenutno ne postoji bolja osoba u ostvarivanju ove politike koju je zamislio Vučić. Ako mislite da će taj ambasador u Vašingtonu, u ovoj konstelaciji snaga imati veliku kreativnost, tu grešite”, kaže Šćekić.

PROČITAJTE JOŠ Jedan od naših najboljih mladih pijanista završio na sudu kada ga je komšija prijavio za buku (VIDEO)

Vladislav Jovanović, bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama, smatra da je Đurić više nego logičan izbor za ambasadorsko mesto u Vašingtonu.

“Već osam godina vodi istu politiku sa SNS. Blizak je predsedniku i uživa njegovo poverenje. On je na kursu i unutrašnje i spoljne politike, ima jedan obuhvat, koji će mu dati samopouzdanje u budućim razgovorima. To je veliki izazov za njega, a svaki izazov treba da se položi”, navodi Jovanović za portal Nova.rs.

Share this article