DOKTOR KON PRIZNAO: Korona nam je pokazala da o njoj ništa ne znamo!

Virus u Beogradu se najviše prenosi na proslavama, kao što su žurke i rođendani

Član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je povodom povećanog broja zaraženih da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati, kao i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

PROČITAJTE JOŠ KLJUČNA 16. NEDELJA: KORONA UZVRAĆA UDARAC Bukti 5 žarišta u Srbiji, pacijenti sve mlađi, vraćaju se kovid bolnice

"Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi", rekao je Kon u emisiji Oko na RTS.

 

Kon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

"Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu", kazao je Kon.

PROČITAJTE JOŠ Gagi Jovanović pružio podršku Novaku: "Uvek će biti hijena i lešinara, ali ima još lavova koji se nikada neće predati"

Načelnik Klinike za anesteziologiju Klinickog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Klinickom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

"Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente", rekao je Janković.

Share this article