Dr Branimir Nestorović otkriva šta Srbe čuva, a zašto Italijane kosi koronavirus

Broj zaraženih ljudi u celom svetu raste iz časa u čas. U Srbiji su potvrđena 2 nova slučaja oboljevanja, čime se ukupan broj popeo na 4

Italija je posle Kine zemlja sa najvećim brojem umrlih od koronavirusa, a pulmolog Branimir Nestorović objašnjava da su slabi italijanski geni i loša opremljenost bolnica krivi za ovako poraznu statistiku. Doktor ističe da Srbi nemaju potrebe da brinu, jer imaju pravu lavovsku genetiku.

Naime, iako se u velikom broju zemalja pacijenti prilično uspešno bore protiv nove vrste koronavirusa, u Italiji je, od početka zaraze, zabeleženo čak 366 smrtnih slučajeva.

- Gotovo je sigurno da nešto pogoduje koronavirusu u Italiji! Kao da su njihovi geni posebno slabi na ovu zarazu. Treba se prisetiti da su pre sto godina upravo Italijani i od španske groznice čak sedam puta više umirali od ostalih - ističe Nestorović i napominje da su pre dva dana za 24 sata u Italiji čak 133 osobe umrle od kornavirusa, dok je u zemljama koje se sa njom graniče, ali i onim mnogo većim od nje, stopa smrtnosti daleko manja.

 

Naš sagovornik objašnjava da razlog alarmantnog stanja koje vlada u Italiji možda treba tražiti i u manjku respiratora u tamošnjim bolnicama.

- U Lombardiji u kojoj je najviše obolelih ima samo 800 respiratora, odnosno veštačkih pluća, koja su neophodna za funkcionisanje teško obolelih. Italijani očigledno nisu bili spremni za ogroman priliv bolesnika. Međutim, kao i svuda na svetu, i u Italiji preminuli čine populaciju stariju od 80 godina - kaže Nestorović.

PROČITAJTE JOŠ: Igor Jurić šokirao Srbiju: Političar koga zna cela zemlja je pedofil

Beograđanin Branimir Sekuloski (28), koji je pre desetak godina novobeogradske blokove zamenio za život u bajkovitoj Pjačenci na severu Italije, za „Alo“ ističe da je u ovom gradiću zavladala prava panika, nakon što je proglašeno vanredno stanje za oko 16 miliona ljudi.

- U našem regionu je zaraženo 1.180 ljudi, zbog čega je situacija prilično kritična. Zabranjeno nam je da napuštamo grad, a svakodnevno nam savetuju da ne izlazimo iz kuće ako nemamo većih potreba. Zbog toga napuštamo dom samo kada idemo do prodavnice, koje su, hvala bogu, sada opet dobro snabdevene. Zabrinut sam zbog ćerke i supruge koja bi za nedelju dana trebalo da se porodi. Međutim, trudimo se da budemo pozitivni i nadamo se da će se sve ovo uskoro završiti - kaže Sekuloski za „Alo!“ N. Marić. 

Virus ne napada decu i Afrikance

Pulmolog prof. dr Branimir Nestorović ističe za „Alo!“ da činjenice govore da koronavirus ne napada Afrikance, ali ni decu.

PROČITAJTE JOŠ: Tamara Grujić u akciji: Sa petomesečnom bebom i mužem radi i putuje Srbijom u kamperu

- Afrikanci gotovo da ne obolevaju, kao ni deca. Kako sada stoje stvari, postoje određeni svetski „džepovi“ zaraze. To su Italija, Iran, Kina i Južna Koreja u kojima je u pitanju ozbiljna epidemija, dok u ostatku sveta virus prolazi kao i svaki običan grip - navodi dr Nestorović.

Кod prvih simptoma pozovite 064 8945 235, NE IDITE u dom zdravlja

Koje je vaše mišljenje o svemu ovome? Plašite li se koronavirusa? Napišite nam u komentarima na Fejsbuku

Share this article