Dr Goran Stevanović: "Ne čekajte da vas virus sam od sebe prođe, verujte mi Kovid19 neće"

U Srbiji je do 15 časova 27. marta 2020. godine, registrovano ukupno 528 potvrđenih slučajeva COVID 19, preminulo je 8 osoba

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, zahvalio se Vladi i predsendiku na velikoj podršci i dodao da se ova epidemija može poredtiti sa epidemijom Velikih boginja.

PROČITAJTE JOŠ: PRVA OSOBA OSUĐENA ZBOG KRŠENJA MERA 3 godine zatvora zbog napuštanja samoizolacije!

- Ovakva epidemija može da se poredi sa epidemijom velikih boginja 1972. i španskog gripa 1918. godine. Ovo je borba svih nas. Cele ljudske vrste. Zdravstveni sistem ne bi pogao da pruži negu da nije pripremljen. Privremene bolnice su veoma potrebne. i druge zemlje mobilišu sportske centre. Molim sve građane da ne beže od zdravstvene službe i da ne čekaju da simptomi sami od sebe prođu. Verujte mi kod Kovida19 neće. Izuzetno je bitna rana dijagnostika. Nije moguće po zakonu da izbegene hospitalizaciju, a nije ni pametno. Država je uradila sve što je mogla - rekao je Stevanović.

 

- Kod ove bolesti je izuzetno bitna rana dijagnostika i prepoznavanje teških slučajev ai obavezna hospitalizacija - rekao je dr Stevanović.

On je istakao da je država uradila svoj deo posla najbolje što je mogla, kao i zdravstveni sistem.

- Predstoji nam možda dve nedelje, a možda i više, ozbiljne borbe i izuzetnih napora. Svaki pojedinačni dan i pacijent su nam bitni - rekao je dr Stevanović, i dodao da svi zajedno moramo da poštujemo ove mere.

Dodaje da, ako budemo disciplinovano poštovali mere, imamo šanse da kroz ovo prođemo sa posledicama onoliko malim koliko se mi sami budemo izborili da sprečimo dalje širenje.

- Zahvaljujem se svim građanima koji poštuju mere i podržavaju nas. Pre svega hvala našim sestrama koje trpe velike napore, kao i svim ljudima koji rade sa najtežim bolesnicima. Svi smo jedan front i moramo da radimo zajedno.

PROČITAJTE JOŠ: Mnogo drugačije nego prvog dana: Pogledajte kako sada izgleda improvizovana bolnica na Sajmu (VIDEO)

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article