Dr Kisić: Virus nikada nije ni prestao da cirkuliše, visoke temperature ga ipak nisu uništile

Prvi cilj je, i svi željno iščekujemo dan kada ćemo da kažemo da više nemamo nijedan smrtni ishod

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da se nije očekivalo da će se koronavirus ovako ponašati u letnjem periodu.

PROČITAJTE JOŠ Čedi Jovanoviću stanje pogoršano, prebačen na Infektivnu kliniku! Poručuje: ODUSTAĆU - NIKAD!

Ona je gostujući na RTS kazala da kovid 19 nikada nije ni prestao da cirkuliše u Srbiji, te da se nije dogodilo da visoke temeprature ubiju virus i da se to neće ni dogoditi.

 

Darija Kisić Tepavčević je navela da se virus ne prenosi tako što ćete slučajno proći pored nekoga i navela je da je potreban određeni vremenski period da budete blizu neke osobe i da niko ne nosi masku. Zato je, kaže, važno da se poštuju mere i vidi se da ih veliki broj građana poštuje i ponaša se savesno.

"Ne znamo kako će virus da se ponaša individualno u našem ogranizmu. Treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze i da imamo rizik od komplikacija", rekla je.

PROČITAJTE JOŠ SRBI ZBOG KORONE VRAĆENI IZ GRČKE "Tri dana smo se kupali, a onda su nas nazvali i rekli da je muž pozitivan i da imamo DVE OPCIJE"

Ističe da nam virus svakodnveno pokazuje da je tu. Ako se budemo ponašali kao prethodnih dana, uskoro ćemo videti rezultate, rekla je.

Područje najviše žarišne aktivnosti virusa je u Novom Pazaru, Tutinu, Beogradu Vranju... , navela je Darija Kisić Tepavčević. Kaže da je Beograd najveći grad sa najvećom gustinom smeštaja.

 

"Prvi cilj je, i svi željno iščekujemo dan kada ćemo da kažemo da više nemamo nijedan smrtni ishod", rekla je Kisić Tepavačević i naglasila da mere moraju da daju rezulatate i da od svakog od nas zavisi kakvi će ti rezultati biti.

Poštovanje mera je apsolutno efikasno i spašava živote. To nije 'samo'. To je nešto što je izuzetno efikasno. Savremeni čovek bi možda želeo čarobni štapić, ali moramo svi da se potrudimo", ukazala je Darija Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ Dr Branimir Nestorović: Očekujem da korona uskoro nestane

Kaže da ne smemo ni u kom slučaju da se namerno izlaženo riziku oboljevanja, jer postoje i desetine mladih ljudi koji imaju teže forme bolesti.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je mala verovatnoća da će virus nestati sam od sebe, i da dalji razvoj situacije isključivo zavisi od nas. Zoran Radojičić je dodao da nam predstoji borba i da će epidemija trajati. Zato je, kaže, važno da je usporimo.

"Ako se budemo ponašali kao što smo govorili, verujem da ćemo uspeti u tom cilju", poručio je gradonačelnik Beograda.

Share this article