DUBROVNIK U franjevačkom samostanu pojavile se pravoslavne freske koje Hrvati uzalud pokušavaju da prekreče

Sve ovo podseća na kultno filmsko ostvarenje u režiji Gorana Paskaljevića "Vreme čuda" kada su nove komunističke vlasti od crkve hteli da naprave školu, ali su kroz kreč ikone izbijale uvek, ma koliko puta da su ih partizani krečili

Dubrovnik je jedan od najlepših gradova na Jadranskom moru, a u sebi krije mnoge istorijske tajne. Često je bio na meti mnogih osvajača te nije ništa čudno kada se neke dve istorije ili religije ukrste na istom mestu. Ipak, jednu stvar Hrvatska godinama skriva od očiju javnosti u Dubrovniku, a usko je povezana sa Srbima u Dubrovniku i njihovom stranom istorije

PROČITAJTE JOŠ U Hrvatskoj će biti zabranjen rad nedeljom

Na zidinama jednog od franjevačkog manastira u Dubrovniku pojavile su se ispod maltera, ni manje ni više nego pravoslavne freske iz 14. veka, piše Objektiv.

Ova vest, međutim kao da nekome u Hrvatskoj ne odgovara da se pročuje, te je potpuno ignorišu, a čak i kriju od objavljivanja, valjda iz straha da se ne dokaže da su i Srbi nekada naseljavali Dubrovnik?!

 

Naime, kako  priča Miloš S. (38) koji je posetio Dubrovnik i na zidinama franjevačkog manastira Male Braće, ali i crkvi Preobraženja Kristova ugledao pravoslavne freske niko od sveštenih lica nije želeo da mu objasni o čemu se to radi.

PROČITAJTE JOŠ LAKU NOĆ, JUGOSLOVENI: Splićanin objasnio zašto mu Srbi fale u Hrvatskoj

"Primetio sam da se ispod maltera pojavljuju ikone, odmah sam prepoznao pravoslavni ikonopis, jer sam neko ko redovno obilazi manastire, kako pravoslavne tako i druge širom bivše Jugoslavije. Jednostavno volim to. Zanimalo me otkud u franjevačkom samostanu pravoslavne ikone. Pokušao sam da pitam ljude koji tu bogosluže, ali su svi kada su čuli moje pitanje okretali glavu i bez reči odlazili od mene", kaže nam Miloš.

Prema njegovim rečima svuda gde je pokucao na vrata sa tim pitanjem udario je u zid ćutanja.

"Istraživao sam malo i otkrio da su se prvi put ove freske ispod maltera pojavile 1992. godine i od tada se u Hrvatskoj, ali ni ovde o njima ne priča. Pokušali su jednom i da ih prekreče, ali je čitav malter sa farbom otpao i ikone su ponovo izašle", otkriva svoje istraživanje Miloš.

 

Sve ovo podseća na kultno filmsko ostvarenje u režiji Gorana Paskaljevića "Vreme čuda" kada su nove komunističke vlasti od crkve hteli da naprave školu, ali su kroz kreč ikone izbijale uvek, ma koliko puta da su ih partizani krečili.

Na ikonama koje su se pojavile na zidovima franjevačkog manastira zaista su iz 14. veka jer se na tom mestu nekada nalazila pravoslavna crkva, koju su franjevci kasnije prisvojili i pretvorili u svoj samostan u Dubrovniku. Na tom mestu crkvu je podigao jedan od najmoćnijih srpskih vladara kralj Uroš II Milutin 1317. godine te je moguće da ikone datiraju iz tog doba.

PROČITAJTE JOŠ Aforizmi legendarnog Minimaksa koji su nekad izazivali smeh, a danas su tužna realnost (VIDEO)

Na zvaničnom sajtu Dubrovačke biskupije kada je reč o samostanu Male Braće u dubrovniku ne postoje zapisi pre 1317. godine i dolaska srpskog kralja Uroša II Milutina. Već i oni navode da je "vrlo moguće da je samostan tada nastao".

U hrvatskim medijima, ali ni Dubrovačkim turističkim lecima ne može se naći da se na ovom mestu mogu videti pravoslavne ikone iz 14. veka, već se to vešto krije i niko ne želi da priča o tome.

(kutaknet.com / Objektiv)

Share this article