IZLEČEN U KC KRAGUJEVAC: Pacijent preživeo moždani udar, upalu pluća, a onda koronu!

Zahvaljujući lekarima u Kragujevcu njegova priča je imala srećan ishod! Preživeo korona virus, upalu pluća i moždani udar- istovremeno!

U proteklih 15-ak dana pacijentu M.L. (35) iz Aranđelovca život je visio o koncu. Bolest je imala dramatičan tok sa komplikacijama koje se teško mogu zamisliti i do sada su nezabeležene u lekarskoj praksi.

 

Posle moždanog udara i prijema u Opštu bolnicu u Aranđelovcu, sa oduzetom levom stranom i nemogućnosti da govori, prebačen je u KC “Kragujevac”. Na odeljenju neurologije, usled velike temperature utvrđeno je da je zaražen virusom COVID 19 i prebačen je na Infektivnu kliniku- a zatim i u ovdašnji Korona centar.

- S obzirom na kompleksnost bolesti i težine slučaja pored infektologa, angažovani su i neurolozi koji su krenuli sa intezivnom terapijom na saniranju cerebralno-vaskularnog udara. Situaciju dodatno je zakomplikovala činjenica da je pacijent dobio i jaku upalu pluća kao posledicu inficiranosti COVIDOM 19. Tako da smo se susreli sa veoma, veoma teškim medicinskim slučajem - priča prof. dr Predrag Sazdanović, vd diretkor KC “Kragujevac”.

Trud i posvećenost doktora posle nekoliko dana dali su rezultate. Pacijentu M.L. počele su da se vraćaju vitalne funkcije leve strane tela. Istovremeno je primenjena terapija koja je poznata u lečenju korone virusa. I tu su bili vidljivi rezultati. Posle dva testiranja M.L. više nije bio pozitivan na korona virus, a jakom i intenzivnom terapijom sanirana je i upala pluća. Izlečen od korone ponovo je vraćen na Infektivnu kliniku Kliničkog centra “Kragujevac” na dalje lečenje.

 

Posle izvesnog vremena pacijent je počeo i da govori. Trenutno se M.L nalazi u Opštoj bolnici u Aranđelovcu sa propisanom terapijom za saniranje posledica moždanog udara.

- Najgore je prošlo. Pacijent je van životne opasnost, a svi su pokazatelji da će oporaviti gotovo u potpunosti, mada je to uvek medicinski nezahvalno prognozirati. Ovo je veliki uspeh timskog rada doktora i medicinskog osoblja KC “Kragujevac”, ali i blagovremene reakcije doktora u Opštoj bolnici u Aranđelovcu - kaže dr Sazdanović.

PROČITAJTE JOŠ: SVE ŠTO NAM TREBA: Spisak stvari potrebnih za 14 dana izolacije, bez gomilanja zaliha!

RUSI ODUŠEVLJENI

Delagacija vojnih lekara Rusije koaj je bila u dvodnevnoj poseti KC “Kragujevac” nije krila oduševljenje radom i organizacijom ovdašnjeg Korona centra, koji je formiran neposredno posle izbijanje pandemije COVID 19. I kineski stručnjaci koji su posetili najveću zdravstvenu ustanovu ucentralnoj Srbiji imali su samo reči hvale za uspostavljeni režim i organizaciju rada Korona centra KC “Kragujevac”

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article