Kič na Zlatiboru "progutao" prirodu: Planina nestala pod divljom gradnjom (FOTO)

Zlatibor kao Kaluđerica

Na Tviteru su se pojavile fotografije planine Zlatibor, gde je u toku pravo urbanističko skrnavljenje prostora. Zlatibor je konstantno u izgradnji, a često vidimo fotografije građana koji se žale da na ovoj planini prirode više nema.

PROČITAJTE JOŠ PONOVO ZABRANA KRETANJA U SRBIJI? Imamo nove informacije, oglasio se dr Srđa Janković

Na Tviteru je objavljena fotografija koja pokazuje do koje mere je priroda na Zlatiboru uništena, da je sve “progutao” kič, te da je u toku pravo urbanističko divljanje.

 

Građani se žale da više nije u pitanju samo estetika, jer se podrazumeva da se zgrade ne uklapaju u panoramu planine, već da je suština u gradnji na pogrešnom mestu.

Podsećamo, Zlatibor je već neko vreme meta kritika javnosti zbog nekontrolisane gradnje, a aktuelni prizori posebno su izazvali negativna osećanja kod ljubitelja prirode. Stiče se utisak da su planina, njene šume i jezera, pretvorene u beton.

Ovog leta posetioci nisu mogli da uživaju u šetnji pored jezera koje je obeležje ovog turističkog mesta, jer je voda ispraženjena zbog rekonstrukcije korita. To je samo deo radova koji se izvode ovoga leta i zbog čega veliki broj posetilaca negoduje.

 

Nakon završetka rekonstrukcije Trga, koja je u toku, te puštanja u probni rad turističkog projekta decenije, Gold Gondole , priprema se još jedna velika investicija kako se najavljuje iz opštine Čajetina.

divlja-gradnja-titova-vila-zlatibor 620

 *Foto: Zlatibor.org.rs, Printskin: Youtube/Titova Vila

I pored svih problema oko gradnje, Zlatibor je i ovog leta, uprkos zdravstveno nepovoljnoj situaciji u zemlji i svetu, zabeležio veoma visoku posećenost.

Rekordne posete ostvarene su na skoro svim lokalitetima, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku bio je naposećenija planina prvih osam meseci, sa preko 491.000 noćenja.

Share this article