MOJE ĆERKE NEĆE NOSITI MASKE: Bojani M. su na vrata došli iz Centra za socijalni rad

Od avgusta i prvih polemika o tome kako će izgledati ova školska godina, Srbija je oštro podeljena na maskere i antimaskere.

Ovo potvrđuje i slučaj jedne majke iz sela nadomak Smederevske Palanke koja je zbog činjenice da njena deca ne nose maske u školu završila I na razgovoru u Centru za socijalni rad.

PROČITAJTE JOŠ Majke u Srbiji očajne: "Ako ponovo zatvore škole, ima da izbacim muža iz kuće i dam decu na usvajanje"

Prema preporukama Kriznog štaba deca u Srbiji su obavezna da u školi nose maske, a kako je najavljivano, deca koja ovu epidemiološku meru ne budu poštovala mogu dobiti opomenu, ukor pa i suspenziju. Takođe, svakom roditelju je ponuđena opcija da dete prati nastavu isključivo onlajn.

 

Slučaj Bojane M. iz Goloboka kod Smederevske Palanke, koja je zbog odbijanja da njena deca u osnovnoj školi nose maske, dobila poziv za razgovor iz Centra za socijalni rad u tom gradu, prvo je “procesuiranje” roditelja zbog kršenja preporuka u vreme epidemije virusa korona u Srbiji.

Ni njoj nije jasno na osnovu kog propisa je palanački Centar za socijalni rad pokrenuo proceduru.

PROČITAJTE JOŠ 6 MERA NA STOLU KRIZNOG ŠTABA Ovo bi mogle da budu NOVE ZABRANE

U instituciji nisu dali zvanične odgovore na pitanja, a iza svega stoji namera da se “roditeljima ponude pojašnjenja koja su u najboljem interesu dece”.

“Razgovor sa majkom obavljen je jer se staramo o najboljem interesu dece. Naš posao je da pružimo svaki vid pomoći i podrške roditeljima kako bi i sami postupali u najboljem interesu svoje dece, posebno u ovoj situaciji sa kojom se svi prvi put susrećemo”, rečeno je Novostima nezvanično u Centru za socijalni rad, kome je slučaj prijavila škola.

 

U školi je rečeno i da je direktorka Jovana Jelić odsutna celog dana, uz opasku kako su “za školu obavezujuće preporuke Ministarstva prosvete”, pišu Novosti.

Bojana M. kaže da joj i nakon razgovora nije jasno zbog čega je uopšte pozvana.

“Kada je poziv stigao, nisam znala zašto me zovu, nisam se osećala nimalo prijatno… Imam četvoro dece – bliznakinje u osnovnoj školi, jedna ćerka ide u srednju, a druga je na fakultetu. Ni sada mi nije jasno zašto sam bila, da li to smatraju zanemarivanjem dece, da li sam prekršila neki propis…”, kaže ona za beogradski list.

PROČITAJTE JOŠ Ministar Lončar odlučan: UKINUĆEMO SVADBE I PROSLAVE

Bojana navodi da ostaje pri stavu da deca ne treba da nose maske, jer su, tvrdi, štetne po njihovo zdravlje. Dodaje i da je spremna da čuje argumente, i da će, ukoliko je budu pozvali, otići ponovo na razgovor u školu.

Prema ranijim najavama, deca koja ne budu nosila maske mogu dobiti opomenu, ukor, čak i suspenziju.

Share this article