Profesor Kočović otkriva: U SRBIJI ĆE TREĆI TALAS KORONE TRAJATI 20 GODINA?!

Prema dijagramu broja obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika, koji je prof. dr Petar Kočović objavio za bivše jugoslovenske zemlje, Crna Gora se nalazi na vrhu liste, dok se Srbija nalazi na dnu, što je prema rečima profesora dobro.

Kočović, koji od početka pandemije korona virusa u svetu vrši projekciju širenja korone na osnovu matematičkih modela, ne samo za Srbiju, nego za celu planetu, otkriva za Telegraf.rs zašto su brojke u regionu "podivljale".

PROČITAJTE JOŠ 6 MERA NA STOLU KRIZNOG ŠTABA Ovo bi mogle da budu NOVE ZABRANE

Kako se vidi na dijagramu koji nam je profesor Kočović poslao, Crna Gora je zabeležila najveći skok u poslednje dve nedelje, pa je imala od 270 do čak 650 obolelih na 100.000 stanovnika.

Srbija se na ovoj listi nalazi na dnu i imala je od 15 do 30 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok su Hrvatska, Bosna i Hecegovina, Slovenija i Severna Makedonija imale od 100 do 160 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Od toga, Severna Makedonija je još uvek u prvom talasu, Srbija je u trećem talasu, a sve ostale zemlje u drugom - objašnjava naš sagovornik.

 

Nakon što su Hrvatska i Slovenija danas zabeležile najveći broj novozaraženih za 24 sata od početka pandemije - Hrvatska 793, Slovenija 745, pitali smo profesora Kočovića zašto su brojke u ovim zemljama naglo skočile.

- Jednostavno, Slovenci su pohrlili na odmor na hrvatsko primorje. Svi su izgledi, gledano sa ove distance, da su Hrvati malo sakrili podatke do kraja maja (kao i Grci). Ulog je bila turistička sezona. Isto su postupili i Grci - kaže on za Telegraf.rs

Kada je zaražavanje dostiglo veliki nivo u Hrvatskoj, Austrija, Nemačka, Velika Britanija i Slovenija su pozvale svoje građane da se hitno vrate nazad, prema rečima profesora.

- A onda je vrag odneo šalu. Velika većina zemalja u prva dva talasa pokazuju matematički trend da se ljudi lako zaraze, ali se zaraza teško spušta. Potrebne su neke mere vlade - govori Kočović.

Profesor navodi primer Velike Britanije i Nemačke, u kojima nam najnovije mere Borisa Džonsona i Angele Merkel govore da će se u tim državama identifikovati regije koje su zaražene preko određenog broja.

- U tim regijama će vladati posebna pravila. A na teritoriji cele države postoje pravila o ograničenju rada prodavnica, kafića i restorana. Šetnja, dakle, nije zabranjena, kao što je to bilo u prvom talasu - ističe Kočović.

 

Kada će se kod komšija završiti određeni talas epidemije

Profesor Kočović takođe procenjuje i kada će se određeni talas epidemije korona virusa, u kojem se nalazi neka zemlja, završiti.

Prema njegovim procenama, kraj drugog talasa epidemije u Hrvatskoj će se završiti 4.5.2021, u Bosni i Hercegovini 2.12.2020, Crnoj Gori 30.4.2021, a Sloveniji 24.12.2021.

PROČITAJTE JOŠ Ministar Lončar odlučan: UKINUĆEMO SVADBE I PROSLAVE

Što se tiče Srbije, koja je jedina u regionu u trećem talasu, njegov kraj se očekuje 10.3.2040.

U Severnoj Makedoniji, koja je i dalje u prvom talasu, kraj će uslediti 24.7.2021. godine.

Prema njegovim procenama, prvi talas epidemije u Rumuniji završiće se 21.11.2021, a u Bugarskoj 16.6.2021.

Međutim, kako je ranije profesor Kočović objasnio za Telegraf.rs, ovo su okvirne brojke i za par dana sve će se promeniti.

Share this article