ŠARČEVIĆ: "Ako u avionima putnici sede jedan pored drugog, nema razloga ni da klinci ne proslave matursko veče…"

Kraj epidemije u Srbiji mogao bi biti proglašen sredinom juna. To praktično znači da neće biti prepreke za maturske večeri

Ono što interesuje veći deo Srbije - roditelje i maturante jeste da li će biti proslave kraja jedne etape školovanja. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za "Blic" da, ukoliko se bude nastavio sadašnji trend pada broja zaraženih Covidom 19, nema razloga da se deci uskraćuje ono žele i vole.

PROČITAJTE JOŠ RODITELJI SE PREZNOJAVAJU Komplet udžbenika za 7.razred 17.000 dinara!

- Poslednja odluka je na kriznom štabu i proceni stručnjaka kako za maturske većeri tako i za ekskurzije. Međutim, ukoliko su počeli avioni da saobraćaju, gde putnici sede tik jedan pored drugog, nema razloga ni da klinci ne proslave matursko veče - poručuje ministar Šarčević.

 

On dodaje da do proslava ima još vremena i da treba sačekati struku.

- Krajem juna, oko Vidovdana, trebalo bi da situacija bude potpuno relaksirana. To bi mogao biti period kada više nećemo ni imati epidemiju. Ipak, sačekaćemo stručnjake za konačnu procenu, odnosno model proslave. Ono što bih već sada mogao da preporučim jeste da mali maturanti ne idu po restoranima i hotelima. Svoje veče sasvim lepo mogu da proslave i u svojoj školi, njenom igralištu, a kao što je to običaj u mnogim državama Evrope i Amerike - kaže ministar prosvete.

PROČITAJTE JOŠ Od 1. juna: VRAĆA SE NOĆNI ŽIVOT, SPLAVOVI, KLUBOVI I SVADBE

Kako sa ekskurzijama

Kako ističe Šarčević, četiri velike asocijacije koje se bave đačkim ekskurzijama postavile su pitanje školskih putovanja.

- Ne mogu da kažem putujte jer to je posao epidemiologa i stručnjaka da procenjuju te rizike. Ono što je do ministarstva, učinićemo maksimum. Možemo da liberalizujemo pravilnik, da se smanji kvota koliko je učenika iz jednog odeljenja dovoljno ili da se kvote popune sastavljanjem odeljenja. Naravno, osim stručnjaka, na kraju roditelji su oni koji odlučuju - ističe ministar.

Šarčević kaže da će danas biti upućen službeni zahtev vezan za procenu oko ekskurzija i da bi ova odluka trebalo da se preseče tokom naredne nedelje.

Share this article