Slavka zaradi 2.500 dinara za 3 sata: Na posao izlazim samo posle kiše, biznis je odličan

Česti prolećni pljuskovi ovih dana nerviraju sve koji su se, posle duge izolacije zbog pandemije korona virusa, uželeli šetnje i boravka u prirodi. Ima, međutim, onih koji se kiši baš raduju.

To su sakupljači šumskih i baštenskih puževa koji koriste priliku za zaradu upravo kad lije kiša.

 

Rano ujutro ili tokom dana, posle pljuska, oni kreću u "berbu" i za nekoliko sati "šetnje" poljem ili šumom, lakše od berača jagoda ili trešanja zarade dnevnicu od 20 evra. Ovim sezonskim biznisom najčešće se bave nezaposleni, ali ima i onih koji su izlaskom u prirodu u slobodno vreme - spojili lepo i korisno.

- Ja idem u "berbu" u blizini naselja gde živim i znam gde da ih tražim, pa ne šetam puno i ne gubim vreme. Puževa zaista ima dosta, a za dva tri, sata može da se sakupi i 50 kilograma. Nekada svi iz porodice idemo, a ja ne propuštam izlazak u berbu svaki put kada padne kiša - priča Slavka Petrović, i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ SRAMOTA Detetu je ispred mesare u Nišu ispao novac, a potez ovog čoveka će vas ZGROZITI (VIDEO)

"Kao da idem u šetnju ili jutarnju gimnastiku, a kući se vratim sa ponekom crvenom u kesama".

Naoružani štapovima kojima krče put kroz visoku travu i otkrivaju stanište, u čizmama na nogama i ogrnuti kabanicama, sakupljači špartaju poljima, ivicama šuma, pokošenim livadama i kanalima za odnjavanje, gde puževa ima najviše.

 

Iz "berbe" se vraćaju sa punim kesama i kantama i odmah se upućuju na otkupna mesta.

- Za par sati puževi počnu da puštaju vodu i dosta izgube na težini, pa se najviše isplati kada se odmah prodaju. Plaćanje je u kešu, na vagi, a cena bi mogla da bude i malo veća. Trenutno je kilogram 50 dinara, a ranijih godina išla je i do 70 RSD - kažu berači na jednom otkupnom mestu u okolini Šapca.

Od aprila do sredine juna u Mačvi i Pocerini se otkupi više desetina tona vinogradarskih i šumskih puževa. Navodno, sve otkupljene količine se prodaju u Evropskoj uniji, najviše u Italiji, kao i u zemljama regiona, gde kao delikates završe u tanjirima, pripremljeni na različite načine u ekskluzivnim restoranima.

PROČITAJTE JOŠ Ispovest samohrane majke koja je usvojila dete: "Imamo jednu devojčicu, ali malo je drugačija", kažem "DETE JE DETE, ONA JE MOJA"

U Srbiji, za razliku od zemalja Evropske unije, nije zabranjen izlov puževa u prirodi, ali u određenim područjima u ovoj godini nije dozvoljen.

Naredbom ministra za zaštitu životne sredine, od marta ove godine zabranjeno je sakupljanje vinogradarskih i šumskih puževa u celom Banatu i na prostoru Severnobačkog upravnog okruga, a baštenskog puža na području Zapadnobačkog, Sremskog, Mačvanskog i Braničevskog upravnog okruga.

(KutakNet / telegraf.rs)

Share this article