SRBIN PRETUČEN U HRVATSKOJ Presreli ga dok je nosio ručak ćerkama i supruzi, sumnja se da je OVO RAZLOG!

Saša Vukojević (30), državljanin Republike Austrije poreklom iz Srbije, brutalno je pretučen juče u Baškoj Vodi u Hrvatskoj. Vukojević sumnja da je žrtva nepoznatih napadača postao zbog tetovaža koje ima - krst na nozi i grb Crvene zvezde na ruci.

Vukojević je napadnut s leđa juče oko 19 sati u Baškoj Vodi dok je supruzi i dvema ćerkama iz fast fuda nosio jelo, a nakon što ga tri napadača udarcem u potiljak oborila na pod, usledilo je neviđeno brutalno šutiranje, takvo da su zgroženi ostali svi koji su se u to vreme našli na šetalištu, od turista do osoblja restorana, piše hrvatski Jutarnji list.

Saša stvarni povod ne zna jer batinaši nisu ništa govorili dok su ga tukli, ali ni on ni njegova supruga Manuela ne isključuju mogućnost da je meta postao zbog tetovaža koje ima na telu. Na listu desne noge ima istetoviran pravoslavni krst, na levom grbove najdražih klubova - Verdera iz Bremena i Crvene zvezde iz Beograda. Uz to na desnoj ruci ima ispisano ime na ćirilici i oko vrata je nosio pravoslavni krst.

 

Sa suprugom Manuelom, Hrvaticom iz Čovića kod Otočca, živi u austrijskom gradiću nedaleko od Linza.

Kako su ispričali za lokalne medije, u Hrvatsku na letovanje su stigli pre pet dana, a odmor su zbog ovog nemilog incidenta prekinuli juče i već danas se vraćaju u Austriju.

- Rodom sam iz Srpca kraj Nove Gradiške, ali smo u Austriju odselili 1992. godine, kada sam ja imao dve godine. Manuela je dolazila u posetu ocu koji je ovde radio. Nikakve međunacionalne razlike nama nisu bile bitne da se zavolimo i oženimo i nikada ja svih ovih godina nisam imao problema, a letovali smo u Vodicama, na Viru, na Braču, ma svuda - priča šokirani Saša reporterima Jutarnjeg u Manuelinoj kući u Čovićima, koji je Hrvatsku smatrao drugom domovinom.

PROČITAJTE JOŠ VELIKO SRCE VALJEVCA SINIŠE: Uoči Kurban-bajrama poklonio dve ovce za siromašne Bošnjake iz Novog Pazara

- Bili smo na plaži i oko sedam sati smo krenuli da potražimo mesto na kom bismo mogli nešto da pojedemo. Našli smo taj fast food. Saša je ostao da čeka hranu, a ja sam se s devojčicama vratila na plažu da ne čekamo tamo svi - priča Manuela, koja se družila s ljudima koji letuju u istoj apartmanskoj zgradi.

srbin-pretucen-hrvatska2

*FOTO: CRISTOBAL HERRERA / EPA

Jedna od tih osoba joj je rekla da je Saša napadnut, pojurila je prema mestu događaja i zatekla muža kako sedi na ivičnjaku kraj puta krvava lica s usnom koja mu je visila.

- Uzeo sam hranu i krenuo prema plaži. Na pola puta me je neko udario u potiljak. Kako sam padao tako sam dobio nogom u lice. Kad sam pao, udarali su sa svih strana, ja sam stavio ruke na lice da se zaštitim i skupio se. Nakon toga su pobegli. Ja sam video samo jednog, imao je crnu majicu i šorc i crni kačket. U policiji su mi rekli da su bila trojica, jer su ih toliko videli na nadzornim kamerama susedne menjačnice koja je sve snimila - kaže Saša, dodajući da niko od njih nije prozborio ni reč, već su samo udarali i onda pobegli.

  

Na usnama je dobio osam šavova, ima tri rasklimana zuba i modrice po celom telu. On i supruga uvereni su da su simboli koje ima na telu razlog napada.

- To mi je rekao policajac, kaže da moj slučaj nije prvi, a da je povod neki snimak koji kruži društvenim mrežama na kom se vidi kako neko s obeležijima Crvene zvezde mokri po spomeniku poginulim braniteljima u Herceg Bosni, pa onda ti huligani napadaju sve koji imaju takve simbole. Ja ne znam koji bi bio drugi razlog - priča Saša.

Ima 135 kilograma i visok je 196 cm, kaže da bi se branio, ali nije imao šanse kada je napadnut s leđa. Ipak, drago mu je što to nisu učinili pred suprugom i ćerkama, posebno starijom, trogodišnjom devojčicom koja bi, uveren je, imala traume.

- Da su išta rekli, ali ni reči, možda su me pratili, ali mi nigde nismo ni izlazili, čak ni na ručak zbog korone, bili smo samo na plaži s decom. Policija misli da je sve zbog krsta i te zvezde, tako mi kažu - kaže Saša.

 PROČITAJTE JOŠ  OVA KATEGORIJA LjUDI JE U VEĆEM RIZIKU: Tri zapažanja doktora Nestorovića o koroni koja svi treba dobro da zapamtimo

Manuela je posebno razočarana "dočekom" koji su im priuštili u Hrvatskoj, a boji se da bi sve moglo završiti remećenjem javnog reda i mira, a ne zločinom iz mržnje, što ovo očito jeste, smatra. Znaju za barem još jedan slučaj osobe pretučene zbog "Zvezde", u hitnoj su im, kažu, sami rekli da su tog drugog muškarca, pretukli pred porodicom.

Jutarnji je pitao Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku jesu li uhvatili napadače na Sašu Vukojevića, na koji način će kvalificirati napad te koliko su imali sličnih slučajeva.

Iz PU splitsko-dalmatinske su potvrdili da su u sredu oko 19.10 sati "primili dojavu da je u Baškoj vodi došlo do fizičkog napada na osobu", kao i da su "obavili razgovor s 30-godišnjim austrijskim državljaninom s vidljivim povredama, a koje je po njegovoj izjavi zadobio u fizičkom napadu od strane tri nepoznate muške osobe".

- Isti je kolima HMP Makarska prevezen na pružanje lekarske pomoći u KBC Split, gde su mu konstatirane lakše telesne povrede. Na okolnosti navedenog događaja, kao i motiva, policijski službenici sprovode kriminalističko istraživanje - kažu u policiji.

Share this article