Stigao nam jeftin med iz Moldavije: Uvoz "ubija" srpske pčelare

Proizvodi sumnjivog kvaliteta uz nerealno niske cene

U Srbiju je, prema podacima Saveza udruženja pčelarskih organizacija, samo krajem aprila jedna domaća kompanija uvezla 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, po ceni od 2,2 evra po kilogramu! Uskoro, navode u organizaciji, stižu nove količine.

PROČITAJTE JOŠ Crna Gora otvara granice 1.juna, ali NE I ZA SRBE!

Kako kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS, naša zemlja je do sada uvozila simbolične količine meda, i to su, uglavnom, bili proizvodi sa ekskluzivnih lokacija i država. Sada je, međutim, drugačije.

 

- Od 2009. godine upozoravamo da moramo napraviti svoj domaći brend, kako bismo se odupreli jeftinim uvoznim proizvodima - upozorava Živadinović. - Znali smo da će sve ozbiljnija borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda sumnjivog kvaliteta, po nerealno niskim cenama. Ovome možemo samo da se suprotstavimo domaćom teglom, pod brendom "Naš med", pa potrošači mogu da prepoznaju šta je iz uvoza, a šta ne.

PROČITAJTE JOŠ Premijerka Brnabić: Slušajte me crnogorski građani, institucije i mafijaši!

Ovakav uvoz meda, vodi u krah pčelarstva, dodaje Živadinović. Tačnije, vodi nas u problem koji sada imaju Hrvatska i Italija, jer su preplavljene kineskim medom. Kako objašnjava Živadinović, jedini spas za srpski med jeste isključivo plasman domaćeg proizvoda, sa garancijom kvaliteta. To mora biti u posebnoj ambalaži, kako bi se razlikovao od uvoznog meda.

- Uvoz meda je legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno, ali to nije korektno prema domaćim proizvođačima - naglašava čelnik udruženja pčelarskih organizacija.

med-razne-vrste 770

Foto ilustracija

MISLE SAMO NA PROFIT

Evidentno je da ne postoji nikakav obzir privatnog kapitala prema saradnicima i kooperantima. Kako ističe Živadinović, oni će ih se odreći onog trenutka kad im to bude odgovaralo, jer je profit na prvom mestu.

- Pčelari zbog toga treba da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme - jasan je Živadinović.

Share this article