STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kada se ovo dogodi korona neće moći da opstane i epidemija će biti okončana

Svoje mišljenje su dali i eksperti za klimatske i vremenske uslove

Naučnici sa Univerziteta u Merilendu preporučuju da se prilikom procena i suzbijanja korona virusa u obzir uzmu i vremenske prognoze.

PROČITAJTE JOŠ: Misterija iz Vuhana: Proglasili su kraj epidemije, a onda se desila stvar koja NIKOME NIJE JASNA

Naime, istraživači su primetili da su najveće epidemije COVID-19 pokrivale zemlje smeštene u jednoj prilično uskoj zoni severne hemisfere, koja je ograničena na 30. i 50. paralelu. To uključuje Italiju, Španiju, Iran, Sjedinjene Države i Južnu Koreju, gde je zabeleženo više od 70 hiljada infekcija, i naravno, Kinu.

Na osnovu toga je zaključeno da se virus najbolje širi u određenim klimatskim uslovima. Ova temperatura iznosi od +5 do +11 stepeni, a vlažnost vazduha od 47 do 79 odsto.

 

Naučnici iz Velike Britanije drže se istog mišljenja. Oni temperaturu od u proseku 8 stepeni nazivaju "najplodnijom" za ovaj patogen. Ako je napolju mnogo toplije, uzročnik bolesti, prema njihovom mišljenju, počinje da umire, prenose vesti.ru i Stil.

Što se tiče vremena u severnoj Italiji, odakle se virus raširio u druga mesta i zemlje, tokom februara i tokom prve dekade marta prosečna temperatura je bila u opsegu +6 do + 9.

korona-virus-pixabay 770

U Južnoj Koreji, COVID-19 polako dolazi pod kontrolu. Već početkom marta u ovoj zemlji je dnevno zabeleženo nekoliko stotina novih slučajeva koronavirusne infekcije; sada se broji u desetinama. Da li je slučajnost što su u ovu zemlju nedavno počele da pristižu suptropske vazdušne mase i što temeratura u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje dostižu i do +15?

Na osnovu te logike u Rusiji se takođe uskoro mogu stvoriti uslovi za smanjenje stope oboljevanja. Na primer, u aprilu će u većem delu Rusije temperaturni režim biti topliji nego inače. Na jugu, u centru i na severozapadu, živa termometra diže se iznad vrednosti povoljnih za širenje korona virusa. Zona rizika ostaće severoistok evropske Rusije, Ural, južni Sibir i centralni regioni dalekog istoka.

 

Ali, pored temperaturnog faktora, postoji još jedan, koji deluje u svim klimatskim zonama.Sada na severnoj hemisferi počinje ili je već počelo proleće. Do maja će se protok sunčevog zračenja skoro udvostručiti. Drugim rečima, ultraljubičasti zraci ući će u atmosferu i efikasnije pročišćavati vazduh i praktično ubijati viruse.

PROČITAJTE JOŠ: DEKA (79) UHVAĆEN tokom policijskog časa na Gazeli: Zbog njegovog opravdanja policajci se UHVATILI ZA GLAVU!

"To su takozvani sezonski sistemski faktori. S jedne strane, to je apsolutno tačno: ultraljubičasto zračenje ubija virus, kao i mnogo toga drugog na svetu. Virusu je kao primitivnom organizmu teško da se zaštiti od ultraljubičastog zračenja. Druga dobra stvar je što u proleće "sve oživljava". Čak je i imunitet jači, a ljudi srećniji. Zbog svega toga stopa infekcije počinje da opada", istakao je specijalista za molekularnu genetiku Dmitrij Kvon.

korona-virus-maska-zena-pixabay 770

Ipak, ne možemo se oslanjati samo na vremenske prilike u ovoj situaciji. Glavno oružje protiv korona virusa je i dalje izolacija pacijenata i poštovanje lične higijene.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article