UGLEDNI LEKAR SA VMA UHAPŠEN ZBOG MITA! Dr Maksić osumnjičen da je uzeo 300 evra od pacijenata Kolege: Svi smo zaprepašćeni!

Tokom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu osumnjičeni pukovnik prof. dr Đoko Maksić branio se ćutanjem, posle čega mu je određen pritvor do 30 dana

Poznati lekar, pukovnik prof. dr Đoko Maksić, načelnik nefrologije na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), uhapšen je prekjuče zbog sumnje da je uzimao mito od pacijenata u dužem periodu tokom 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ SLOBIN ADVOKAT TOMA FILA OTKRIVA: Milošević nije otrovan u Hagu! Evo od čega je zaista umro (VIDEO)

Prema saznanjima Kurira, ugledni doktor se sumnjiči da je od tri pacijenta primio mito od po 100 evra, ukupno 300 evra.

On se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem, nakon čega mu je Viši sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor do 30 dana, potvrdila je za Kurir portparol tužilaštva Irena Bjeloš.

 

Uhapšeni i pacijenti

Tužilaštvo dr Maksića, koji je i profesor Medicinskog fakulteta, tereti da je od najvećeg broja pacijenata tokom ove godine uzeo novac za lekarske preglede, suprotno naredbi nadležnih organa, koja se odnosi na prijem pacijenata, koji ne ispunjavaju uslov hitnosti.

Iz tužilaštva potvrđuju i da su tri pacijenta koja su mu davala mito na saslušanju priznala krivicu i zaključila sporazume s tužilaštvom na uslovne kazne zatvora. Te sporazume treba da potvrdi sud. Osumnjičeni dr Maksić je inače praćen duže vreme u saradnji tužilaštva i Ministarstva odbrane, a istraga bi trebalo da utvrdi da li je od još nekih pacijenata uzeo mito.

PROČITAJTE JOŠ Milan iz Ivanjice je poljubio ženu i sina i rekao - zbogom, moram da idem u Hilandar (FOTO)

Puklo kao bomba

Vest o hapšenju jednog od najuglednijih lekara i izuzetnog stručnjaka odjeknula je kao bomba na VMA. Bio je mnogima profesor, a važi za najboljeg kada je nefrologija u pitanju, odnosno lečenje bolesti bubrega i transplantacija tih organa. Mnogi lekari nisu želeli da komentarišu vest o hapšenju, niti su znali da se njihov kolega sumnjiči za uzimanje mita od pacijenata.

- Svi smo zaprepašćeni. Nemam komentar. I ne želim da govorim u tom kontekstu o jednom od najboljih stručnjaka - rekao je jedan od njih za Kurir koji je želeo da ostane anoniman.

U Ministarstvu odbrane odbili su za Kurir da komentarišu hapšenje osumnjičenog dr Maksića.

- Nemamo nikakva komentar na taj slučaj jer istraga traje - naveli su oni.

 

Ko je uhapšeni doktor: Od Harvarda do zatvora

- dr Đoko Maksić završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1982.

- specijalizaciju iz interne medicine završio je na VMA 1988.

- poslediplomske studije oblika uže specijalizacije nefrologije završio je 1993. na Medicinskom fakultetu u Beogradu

- doktorsku disertaciju odbranio je 1996. godine na VMA - profesor je interne medicine na Visokoj školi VMA i koordinator za transplantaciju organa

- do sada je objavio 85 radova u domaćim i inostranim časopisima

- stručna usavršavanja iz oblasti peritoneumske dijalize obavio je u Univerzitetskoj internoj klinici u Homburgu, Sar, na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu i u Medicinskoj školi Harvarda u Bostonu

- član je Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore Srbije i Evropskog udruženja nefrologa

- govori engleski jezik, oženjen je i otac je dvoje dece

(kutaknet.com / kurir.rs)

Share this article