UŽAS U PARIZU Dečaka Gabrijela (14) iz Srbije, brutalno PRETUKLI POLICAJCI, lekari se bore da mu SPASU OKO

Dečak iz Srbije, Gabrijel Đorđević (14), doživeo je pravu dramu u pariskom predgrađu Bondi

Naime, njega je u noći između 25. i 26. maja Brigada za borbu protiv kriminala (BAC Bobigny) privela u policijsku stanicu. Porodica ga je pronašla u bolnici sa povredama glave i lica, a doktori se i dalje bore da mu spasu oko. Kako prenosi internet stranica "Srbi u Parizu", izbijena su mu tri zuba, piše "Telegraf".

PROČITAJTE JOŠ POSLEDNJIH 30 MINUTA ŽIVOTA! Rekonstrukcija UBISTVA koje je u RATNU ZONU pretvorilo ulice Amerike!

Gabrijelova porodica je još u šoku zbog svega što se dogodilo. Kobne večeri se Gabrijel nije vratio kući, a njegova majka je mislila da je sa svojim starijim bratom izašao na večeru. Oko 23 sata stariji brat se vratio kući i primetio je da nema Gabrijela, sa kojim deli sobu. Počeo je da ga traži svugde po gradu.

- Obično uvek izlazi sa mnom, ne volim da ga puštam da izađe sam - kaže Gabrijelov brat Šerif Jovanović.

 

Oni kažu da je tokom noći, policijska stanica u mestu Bondi pozvala porodicu i rečeno im je da je Gabrijel u pritvoru, i to zbog krađe skutera, u kojoj je navodno učestvovao sa još jednim mladićem.

Njegova majka kaže da je pitala za njegovo zdravlje i da joj je rečeno da je sve u redu. Ona je navela da je pozvala policijsku stanicu u osam sati ujutru, a zatim sat kasnije. Svaki put joj je rečeno da će je sin nazvati. Nešto kasnije stigao je poziv porodici iz Hitne pomoći bolnice Žan Verdije u Bondiju kako bi joj rekli da je njen sin prevezen iz policijske stanice u bolnicu.

PROČITAJTE JOŠ MIRA FURLAN: Stanje u Americi podseća na raspad Jugoslavije, ČOVEK SE BOJI ČOVEKA!

Sve to, ona je već detaljno opisala nekoliko sati ranije prilikom podnošenja tužbe protiv policije. Medicinski izveštaj ukazuje na to da je Gabrijel zadobio povrede lica i lobanje praćene povraćanjem, tri polomljena zuba i „prelom leve maksilarne kosti“. Lekar je odredio 14 dana ITT (ukupna nesposobnost za rad) koji se kasnije uzimaju u obzir u sudskom procesu. U lekarskom uverenju izdatom 28. maja na zahtev policije, a u vezi sa istragom, navodi se da je dobio 30 dana ITT-a.

Gabrijel je u bolnici rekao da su ga 26. maja oko jedan sat ujutru zaustavili policajci, dok je bio sa prijateljem koji je pokušavao da ukrade skuter. Dvojica mladića su se dali u bekstvo u dva suprotna smera pošto su videli da policija dolazi. Policajci su Gabrijelovog prijatelja srušili na zemlju, a zatim su mu stavili lisice na ruke i odveli. Gabrijel kaže da su ga policajci udarili nekoliko puta u lice.

Kako kaže, prilikom hapšenja bili su prisutni tri muškarca i žena.

- Oborili su me na zemlju, stavili jedno koleno na glavu, drugo na ramena i stavili mi lisice. Plavokosa žena mi je držala zglobove i stopala dok me je bradati policajac šutirao čizmama u glavu - ispričao je Gabrijel.

 

Dečak iz Srbije je zatim odveden u policijsku stanicu Bondi. Kako navodi francuski portal, nikada se ranije nije sukobio, niti je imao veze sa policijom. Ovo je prvi put da je uhapšen. Prema dosadašnjim informacijama, ne postoji nijedan snimak hapšenja koje je obavljeno bez svedoka, tako da jedini koji mogu da kažu šta se zaista desilo su Gabrijel i policajci koji su učestvovali u hapšenju.

- Radije bih da su ga uhvatili i strpali u zatvor, a ne da ga tako masakriraju - kaže Gabrijelova majka.

Gabrijel je i dalje u šoku.

- Ne jede ništa, sve što proguta povrati. Ako bih ga uhvatio i uradio mu ono što je učinio mom malom bratu, koliko godina zatvora bih dobio? Ono što želimo je da policija plati za svoje postupke i da nam šalju policajce koji znaju kako da reaguju - kaže njegov brat.

Advokat porodice Tomas Majer do sada nije imao uvid u slučaj, ali je rekao da "niko nema ništa protiv činjenice da policija hapsi ljude, to je prirodno".

- Ono što mi se čini manje prirodnim je razlika između zaustavljanja i razbijanja glave dečaka starosti 14 godina. Ali često imamo ljude koji izlaze iz pritvora tako - kazao je Majer.

Advokat, koji takođe brani policajce, kaže da razume sve tačke gledišta i primećuje veoma napetu situaciju u ovom trenutku između policije i stanovništva.

- Policija je na ivici svojih mogućnosti, a ponekad između policije i mladih građana čovek ima utisak da su u stvari bande jedna protiv druge, ali ne mogu da razumem zašto je 14-godišnje dete uhapšeno i glava mu razbijena - istakao je advokat.

 

"Ono što želimo je pravda"

Porodici Đorđević je mnogo stvari nejasno u ovom incidentu. Gabrijelov stariji brat je poznat policiji, ali ističe da ne može da objasni šta se dogodilo.

- Pravio sam i ja gluposti, ali nikad me niko nije tako uhvatio i pretukao - rekao je Šerif i dodao.- Da li to znači da postupaju ovako samo sa mališanima? Znate, mi smo Srbi i nismo želeli previše da pričamo o tome oko nas, ne želimo da zbog ovoga krenu neredi, ali želimo da dobijemo pravdu.

PROČITAJTE JOŠ LJUBOMIR BANDOVIĆ USIJAO DRUŠTVENE MREŽE: Srbija i Crna Gora su nastali od jednog oca i iz jedne majke!

Novinari francuskog portala kontaktirali su policijsku stanicu u Bondiju u vezi sa hapšenjem Gabrijela, ali nisu dobili nikakve informacije. Neimonovani izvor iz policije potvrdio je da se te noći u Bondiju dogodilo hapšenje u vezi sa krađom skutera. Gradonačelnica Bondija Silvin Tomasin kontaktirala je porodicu u četvrtak uveče, ali nije odgovorila na pitanja novinarke portala "Bondyblog".

Gabrijel je i dalje bolnici. Njegovo stanje zahteva lečenje na odeljenju maksilofacijalne hirurgije, a trebalo bi da bude prebačen u čuvenu dečju bolnicu Neker u Parizu.

U međuvremenu, u ponedeljak je održan miran protest ispred opštine Bondi gde se okupilo pedesetak ljudi koji su tražili da se do kraja ispita ovaj slučaj i kazne odgovorni. Jedan od učesnika protesta bio je i čuveni bivši francuski fudbalski internacionalac Vikaš Doraso.

Share this article