"VOZAČ DA ODGOVARA ZA UBISTVO MOG SINA" Majka malog Andreja nastradalog u teškoj nesreći u Nišu uputila snažan apel

Tragedija koja se 4. januara dogodila u Nišu, kada je Nemanja Stamenković iz Beograda audijem usmrtio dvanaestogodišnjeg Andreja Prekljušaja i Dejana Ilića (48), zavila je u crno dve porodice. Majka stradalog tinejdžera smogla je snage da progovori.

Neutešna zbog smrti jedinca, Andrejeva majka Aleksandra Kostadinović jedino je smogla snage da za "Srpski telegraf" kaže da zakon mora biti oštriji prema bahatim vozačima da bi se divljanje po ulicama adekvatno sankcionisalo i suzbilo.

PROČITAJTE JOŠ EPS PREUZIMA STRUJOMERE: Ako ne potpišu, za ispravnost i održavanje kupci odgovaraju - evo šta to znači za građane

- Smrtne ishode u nesrećama trebalo bi isključivo i jedino tretirati kao ubistva u kažnjavanju nesavesnih vozača! Moj sin je ubijen i počinilac mora biti adekvatno kažnjen - rekla je za "Srpski telegraf" Aleksandra, koja je neprestano pod sedativima zbog neopisivog bola zbog smrti sina.

Da sve bude tragičnije, Andrejeva majka je pre tri godine ostala iznenada bez supruga, koji je preminuo u snu.

 

Vozaču preti osam godina

Prema sadašnjem zakonu, Nemanji Stamenkoviću preti kazna zatvora do osam godina. Njemu je određen pritvor do 30 dana po dva osnova: zbog uticanja na svedoke i uznemiravanja javnosti.

Advokat za saobraćajno pravo Emin Dešević kaže da bi teška dela protiv bezbednosti u saobraćaju zakon morao oštrije da tretira i da ih posmatra kao ubistva.

hronika-nis-audi-vozac-tanjug-dimitrije-nikolic-instagram 770

 *Foto: Tanjug / Instagram

- Ovo je definitivno teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaju. Kod nas u našem pravosudnom sistemu ovakva dela se kvalifikuju kao saobraćajna dela, znači, ne kao ubistva, nego se kvalifikuju, vode i procesuiraju kao posebna dela iz oblasti saobraćaja, koja su sama po sebi mnogo lakša i ne smatraju se kao pravi delikti, ne kao prava krivična dela, već kao sporedno zakonodavstvo, tehnička greška i slučaj - rekao je Dešević, ističući da je javnost revoltirana zbog blagih kazni bahatim vozačima.

 

Podsetimo, Nemanja Stamenković, koji je u Nišu bio kod dede i babe tokom novogodišnjih praznika, 4. januara oko 20.40 je, prema rečima očevidaca,vozio brže od 150 kilometara na sat u Bulevaru Medijana, izleteo s kolovoza i na trotoaru udario Andreja Prekljušaja, a onda i Dejana Ilića. Trag koji su ostavili točkovi audija pokazali su da je čak oko 150 metara vozio van kolovoza dok se nije zaustavio.

"Ogromna brzina"

Svedoci tragedije govore da se vozilo kretalo ogromnom brzinom i da Andrej i Dejan nisu imali nikakvu šansu da prežive. Dečak je preminuo na licu mesta, a vozilo ga je od siline udarca prebacilo preko dva metara visoke ograde vodovoda, dok je Ilić od zadobijenih povreda preminuo odmah po prijemu u Klinički centar Niš.

PROČITAJTE JOŠ Vučić o neradnoj nedelji u Srbiji: "Ne može"

Porodica stradalog dečaka neko vreme nije znala da je poginuo, pa je tragala za njim, čak i preko društvenih mreža.

Istraga je pokazala da vozač audija nije bio pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci. Prema nezvaničnim informacijama, s njim u kolima su se nalazile dve maloletne i jedna punoletna devojka.

Nastradali Dejan Ilić (48) bio je aktivista sindikata Sloga i otac troje dece, a Andrej Prekljušaj pohađao je šesti razred škole "Dušan Radović". Bahati vozač je sin bivšeg policajca, Nišlije Aleksandra Stamenkovića, koji od 2012. sa suprugom u Beogradu ima firmu za transport po Srbiji i za špediterske usluge.

Share this article