VREMENSKA PROGNOZA ZA OKTOBAR: Očekuje nas pravo pravcato miholjsko leto i njegov mučan kraj

Septembar se oprašta od nas uz pravo jesenje vreme.

Taman nas je uljuljkao u toplotni talas tokom kojeg su temperature prelazile 30 stepeni, samo da bi se od nas oprostio uz oluje i jesenje temperature koje su prethodnih dana maltene za zimske kapute. Stigla je prognoza za oktobar i čini se da ova 2020. godina malo hoće da nam se iskupi za sve što smo u njoj preživeli.

PROČITAJTE JOŠ SRBIJA OD DANAS OSTAJE BEZ TURISTIČKIH AGENCIJA

Prognoza za oktobar

Od prvog dana oktobra pa sve do samog njegovog kraja čeka nas prijatno vreme. Temperatura će se skoro čitavog meseca kretati oko prijatnih 20 stepeni, a iako treba da budemo spremni na oblačnost čini se da će biti manje kiše nego što to jesenja tradicija nalaže.

Temperatura će gotovo svakodnevno biti od 12-25 stepeni Celzijusa uz mestimično oblačno vreme. Pojedinim danima će biti kiše ali ni nalik ovom hladnom septembarskom nizu.

 

Prvi vikend oktobra i dalje će biti varljiv

Nakon oblaka, kiše i svežijih temperatura tokom radnih dana, prvi oktobarski vikend doneće jako južno strujanje, pa bi, prema rečima meteorologa Marka Čubrila maksimumi u nekim mestima mogli da budu i oko 30 stepeni.

oktobar-vreme 620

 *Prognoza za oktobar / Foto: Accuweather / Screenshot

Subota

Prvog dana vikenda očekuje se pretežno sunčano vreme širom naše zemlje. Najniže dnevne temperature biće između 10 stepeni u Prištini do 15 u Kragujevcu. Minimalna dnevna temperatura u Beogradu biće 14 stepeni.

Kako navodi Čubrilo, maksimumi će negde, posebno na zapadu Srbije biti i oko 30 stepeni Celzijusa, a svakako će se kretati od 25 do 29.

 

- Subota će biti veoma vetrovita, nad većim delom Jadrana, posebno nad severnim i srednjim jugo će imati olujne, a posle podne na kratko i orkanske udare ponegde, dok će u košavskom području, posebno nad Banatom i jugom Bačke jugoistočni vetar imati udare i do 25m/s - smatra meteorolog.

Nedelja

Drugi dan vikenda donosi preokret, svežiju temperaturu, ali i padavine. Minimalne dnevne temperature kretaće se između 13 na Zlatiboru i 19 u Kragujevcu.

PROČITAJTE JOŠ DR PREDRAG KON IMA DOJAVE "Profesor uđe u učionicu i kaže učenicima: NE TREBAJU VAM MASKE" (VIDEO)

- Hladan front će u toku noći ka nedelji i u nedelju tokom pre podneva zahvaiti veći deo regiona donoseći kišu, ponegde i grmljavinske pljsukove, slabljenje i prestanak južnog vetra, koji bi na severu prolazno okrenuo na severozapadni smer. Ukoliko ovakva dinamika kretanja fronta ostane u nedelju već svežije uz maksimum uglavnom od +19 do +23, samo na krajnjem istoku do oko +26 stepeni Celzijusa.

Naredne nedelje očekuje nas nestabilno vreme sa povremenom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, ali ne i hladno vreme.

Share this article