DANAS SU CVETI: Ako uradite ovu jednostavnu stvar, SVAKA ŽELJA će vam se ispuniti!

Danas se obeležava praznik Cveti, koji prema crkvenom kalendaru dolazi dan nakon Lazareve subote ili Vrbice.

Ovaj praznik uvek pada u nedelju, a naziv je dobio jer je običaj da na ovaj praznik deca i devojke porane i odu da beru cveće, a Isusa je narod u Jerusalimu dočekao grančicom palme i cvećem.

PROČITAJTE JOŠ: Pao je kao sveća, ličilo je na srčani udar! Apotekar iz Borče bez razmišljanja skinuo masku i dao mu veštačko disanje!

Prema još jednom verovanju, ujutru je potrebno požuriti jer ko prvi stigne i ubere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako u nju snažno veruje.

 

Naime, Isus je praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim, a kada je došao do sela Vitfaga, u podnožju Maslinske gore, rekao je dvojici svojih učenika: “Idite u selo koje je pred vama, i odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom. Odrešite je i dovedite, i ako vam ko god šta kaže, odgovorite da trebaju Gospodu – i odmah će ih dati”.

Učenici uradiše kako im je Hristos rekao i kad dovedoše magare, on ga je uzjahao i krenuo u Jerusalim.

1-ulazak-hrista-u-jerusalim-wikipedia 620

 *Foto: Wikipedia

Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu beše sakupilo sveta iz mnogih krajeva. Kada je Isus naišao, mnogi su se zapitali: “Ko je to?”. Potom Hristos uđe u hram, gde su bili sakati i bolesni, i sve ih je iscelio. Među narodom i decom zavladalo je veliko oduševljenje.

Celog dana je Isus držao propovedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitiniju.

 

Stari običaj koji se i na ovaj praznik praktikuje i ovde u istočnoj Srbiji je da se na taj dan okupe mladići i devojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pevaju dok ne počne služba u crkvi. Iako kažu, da se na veliki praznik ne radi, ipak je na Cveti valjalo posejati lan i kupus.

Devojke su se na ovaj praznik okupljale kako bi brale, sušile i sadile sveće, pa su zato nazvane svetonosnice. One su tako nazvane jer su nakon odlazaka u šume i proplanke, dolazile noseći cveće kojim su se kitile. Branje cveća praćeno je pesmom.

Na ovu nedelju mesec je pun, a verovalo se da tada ljudski um i veštine poseduju najveće moći. Zato je trebalo započinjati poslove i doneti važne odluke.

PROČITAJTE JOŠ: Kako živi troje maloletne dece iz Valjeva, čiji je otac preminuo od koronavirusa, a majka je još uvek u bolnici?

Naime, prema narodnom verovanju, oni koji na ovaj praznik započnu posao kojim žele sa uspehom da se bave, uspeće u svom naumu. Zato nikako nemojte zaboraviti da se odvažite i započnete šta god želite da radite uspešno do kraja godine.

Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovesti i Cveti, može da se jede riba.

Od praznika Cveti ostaje još sedam dana do Vaskrsa.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article