DETALJNO UPUTSTVO Evo kako će se OCENJIVATI srednjoškolci i stariji osnovci dok traje onlajn nastava!

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta, može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera

Manji broj ocena potrebnih za zaključivanje, mogućnost da đaci ostanu neocenjeni na polugodištu ako su bili bolesni kao i ocenjivanje na daljinu osnovni su zaključci novog Pravilnika koje je Ministarstvo prosvete poslalo svim obrazovnim institucijama u Srbiji nakon odluke da se od ponedeljka prelazi na onlajn nastavu.

PROČITAJTE JOŠ Dr Zoran Vujčić: Ako me je ova korona išta naučila jeste da smo zemlja puna morona. Na svim nivoima i svih profila obrazovanja

"Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima", navodi se u dopisu direktorima škola, prenosi Blic.

 

Insistiranje na bitnim sadržajima

Navode da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ SKLONI SE MATORI DA PROĐEMO, VIDIŠ DA ŽURIMO! Scena iz Beograda sa Radetom Šerbedžijom govori SVE o tome kakvi smo postali!

"Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene", navode iz ministarstva prosvete, prenosi Tanjug.

Testiranje na daljinu

Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.

 

Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

maska-skola-ucionica-foto-epa 770

 *Foto: EPA

Đak može ostati neocenjen

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen.

Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

Share this article