ODLAŽE SE UPIS ĐAKA PRVAKA: Ministar Šarčević otkriva kako će izgledati ove godine

Pomera se upis đaka prvaka

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, ove godine će, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije.

PROČITAJTE JOŠ: Ima TREMU i STOMAČIĆ, ali GA SVI VOLE: Nastavnik fizičkog na daljinu JE NAJVEĆI HIT U SRBIJI (VIDEO)

Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od srede, 1. aprila biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

 

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan, kaže ministar Šarčević za "Blic ženu".

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom. Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

devojcica-ucionica-pixabay 770

 

Novu e-uslugu zajednički su izradili timovi kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Inače, prošle godine je zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60.000 đaka u prvi razred osnovne škole. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article