PARE NAZAD ILI IZLET USRED LETA Šta će biti sa novcem od dečjih ekskurzija?

Kako bi se đaci zaštitili od pandemije, dozvoljene su ekskurzija samo u Srbiji

BEOGRAD - Roditelji se još nisu opasuljili od naglog produžetka školske godine za dve sedmice, a moraju da donesu još jednu važnu odluku. Na dnevni red neočekivano su stigle i ekskurzije. Postavlja se pitanje šta će biti sa novcem onih koji ne žele da idu i da li će se organizovati ekskurzije u inostranstvu i pod kojim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ PRETUŽNO Preminula Kaja, pas kojem je dečak (12) zakucao ekser u glavu, a njen poslednji snimak će vas RASPLAKATI (VIDEO)

Od 1. juna đaci će moći da poprave ocene, ukoliko su nezadovoljni, a maturanti da polože jedan bitan ispit. U klupe se prvo vraćaju osmaci, potom i petaci, šestaci i sedmaci. Sve će ih sigurno obradovati odluka Ministarsva prosvete da se, ipak, ide na ekskurzije, objavio je RTS.

 

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da ekskurzije mogu da se organizuju od 1. juna do 31. avgusta sa agencijama sa kojima škole već imaju ugovor i za koje su roditelji đaka već dali novac.

Kako bi se đaci zaštitili od pandemije, dozvoljene su ekskurzija samo u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ SRAMOTA Detetu je ispred mesare u Nišu ispao novac, a potez ovog čoveka će vas ZGROZITI (VIDEO)

Direktor srednje Turističke škole Dragutin Miličić navodi da je dogovoreno da se otkažu sva putovanja. "Imali smo organizovanu ekskurziju u Budimpešti za april, a pošto nas je tada zadesila pandemija sav novac je roditeljima đaka je vraćen", dodaje Miličić.

Kako je podsetio, da bi se organizovala ekskurzija mora minimum 60 odsto učenika da se prijavi za put. "Nadomestiće se sve ukoliko situacija od septembra to dozvoli, što ćemo predvideti godišnjim planom rada", kaže Milačić. Svima koji su platili ekskurziju novac je vraćen, a neki će umesto u inostranstvo, putovati po Srbiji.

autobus-ekskurzija-foto-petar-dimitrijevic-ras 770

 *Foto ilustracija: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Direktor Srednje škole Grocka Selimir Radosavljević ukazuje da je u toj obrazovnoj instituciji pre vanrednog stanja trebalo da se da se objavi tender za ekskurzije.

"To nije učinjeno tako da smo izbegli problem oko vraćanja novca namenjenom za putovanje", kaže Radosavljević.

U osnovnim školama su u dilemi da li da organizuju ekskurzije, jer, kako su nam rekli, nisu dobili dovoljno jasna upustva od Ministarstva o tome kakve mere treba da primenjuju u novim okolnostima.

Share this article