ŠARČEVIĆ: Ocene će biti zaključene u maju, ekskurzija neće biti, proslava mature u školskom dvorištu sa maskama

Nema vraćanja dece u učionice

Ministar prosvete Mladen Šarčević u emisiji OKO na Radio televiziji Srbije govorio je o načinu kako se odvija nastava, ekskurzijama, zaključivanju ocena.

PROČITAJTE JOŠ Dr Darija Kisić Tepavčević: Lepo vreme mami, deca su izludela više u kući ali izdržite još samo malo!

PROSLAVA MATURE NIJE OTPISANA

Ministar Mladen Šarčević rekao je da proslave mature nisu otisane.

"Ovoga puta moramo biti razumni, da sačekamo malo, to može biti i krajem juna, u školskom dvorištu sa maskama", rekao je ministar Šarčević.

 

NEĆE BITI POLAGANjA ISPITA ONLAJN

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da studenti neće biti uskraćeni za rokove i da će se ispiti polagati tet-a-tet, odnosno da neće biti onljan polaganja ispita.

REDOVNA NASTAVA DO KRAJA MAJA

Naopominje da nema vraćanja dece u učionice i amfiteatre. "Nemamo potrebe da nekog izlažemo masovnom okupljanju u učionicama i amfiteatrima", ističe ministar.

devojcica-ucionica-pixabay 770

 *Foto: Pixabay

"Imamo izglede da sve uradimo do kraja maja. Osmi razred i četvrti razred srednje škole ranije u maju, krajem maja, dok se predavanja na fakultetima završavaju sredinom maja", naveo je Šarčević.

Objasnio je da će ocene biti u zaključane do kraja maja, ali postoji mogućnost da se poprave u junu.

Mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima, biće održani u fizičkom prostoru, napomenuo je ministar.

Ukazao je da se do juna stvari u vezi sa epidemijom mogu dovesti u red, ako sve bude kako treba.

 

Tada će škole biti prazne, ukazao je Šarčević i istakao da će moći da se izvede da u učionici bude i pet učenika, ako bude potrebno zbog mera zaštite od koronavirusa.

Rekao je da mala matura još uvek ne može da se održi potpuno onlajn, i da će to moći možda za godinu i po, dve.

PROČITAJTE JOŠ PISMO ITALIJANSKOG TENISERA NOVAKU RASPLAKALO SVET "Bio sam među bubašvabama i MALTRETIRAN, a Nole sa ulica Beograda je JEDINA osoba koja je uradila nešto za nas"

Kada su u pitanju nadareni učenici, kojih je više od 8.000, ministar je rekao da se ni od čega ne odustaje i da će za njih testiranje biti održano oko sredine ili prve polovine juna – kako bi učenici koji ne uspeju mogli da polažu malu maturu sa ostalim đacima kasnije tog meseca.

ŠTA ĆE BITI SA PLAĆENIM EKSKURZIJAMA

Ekskurzija neće biti do kraja leta, iako neke već uplaćene, rekao je Šarčević i dodao da se sa Jutom i Ministarstvom trgovine i turizma radi na rešenju.

"Jedan od predloga je da se to pretvori u vaučer koji porodica može da koristi za neko letovanje ili da se prebaci za neku buduću ekskurziju", naveo je ministar.

Share this article