TUGA Preminuo čuveni glumac iz serije"Selo gori, a baba se češlja"

Širu popularnost mu je donela uloga u seriji "Selo gori, a baba se češlja"

Glumac i reditelj Milija Vuković, koji je publici poznat po ulozi Mitra iz serije „Selo gori a baba se češlja“ preminuo je jutros u 73. godini, posle duge i teške bolesti.

PROČITAJTE JOŠ VEDRANA RUDAN Dani su lepši, naše je ropstvo sve ugodnije, muž se prestao brijati, ja sam otkrila da mi frizer ne treba

Milija Vuković rođen je 1947. godine u Vitoševcu kod Kruševca. Glumom je počeo da se bavi kao učenik srednje škole, a u karijeri dugoj skoro pet decenija tumačio je preko 150 rola, među kojima se izdvajaju uloge u filmovima “Kuća pored pruge” i “Neka čudna zemlja”, kao i u seriji “Srećni ljudi”. U matičnom pozorištu oživeo je likove klasike srpske književnosti, poput Spasoja Blagojevića u “Pokojniku”, Tase, Jerotija I Žike u “Sumnjivom licu”, Jevrema Prokića iz “Narodnog poslanika” I druge.

 

Ipak, širu popularnost i prepoznatljivost donela mu je uloga u seriji “Selo gori, a baba se češlja” gde je dobio upečatljivu ulogu prijatelja Mitra iz Dubiča. U ovom serijalu Radoša Bajića, Vukovića je publika gledala u sedam epizoda, najčešće u komičnim scenama sa Olgom Odanović, Feđom Stojanovićem i pokojnim Miloradom Madićem Mandom.

Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi sa kolegom Vojom Brajovićem. Dobitnik je brojnih nagrada i priznmanja, među kojima je i nagrada za životno delo na “Nušićevim danima”, priznanje Joakim Vujić, kao i nagrade Udruženja dramskih umetnika Niša i Užica.

Upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić oprostio se od velikana rečima:

PROČITAJTE JOŠ Koji uslovi se moraju ispuniti da bi se ukinulo vanredno stanje

"Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Kruševačkog pozorišta.Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta. Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti. Tokom svoje glumačke karijere odigrao je sve najznačajnije uloge iz dela srpske i svetske književnosti. Njegovo glumačko stvaralaštvo ostaće upamćeno i cenjeno kroz sve naredne generacije umetnika i publike", kaže Nedić.

Oproštaj i sahrana održaće se sutra u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, dok će komemoracija, zbog novostastale situacije, biti najesen u Kruševačkom pozorištu.

Share this article