U skrivenom kutku Beograda, leči već 150 godina: Voda sa izvora Svete Petke svima pomaže!

Izvor je prvi put sagrađen 1872. godine. U ratu je srušen, ali su ga meštani zajedničkim snagama odnovili 1973. godine.

 

 

U beogradskom naselju Železnik, ušuškan u gustu Lipovačku šumu, nalazi se lekoviti izvor Svete Petke, koji već150 godina posećuju vernici sa iskrenom molitvom, u potrazi za pomoći velike svetiteljke.

Izvor je prvi put sagrađen 1872. godine. U ratu je srušen, ali su ga meštani zajedničkim snagama odnovili 1973. godine.

Foto: StilFoto: Stil

Ipak, crkveni spisi o ovom izvoru datiraju još iz 16 veka, a tu su i zanimljive legende vezane za ovo sveto mesto.

Priča se da je ovuda prolazio bogati trgovac i njegova slepa ćerka. Zastali su i umili se lekovitom vodom, a devojka je sutradan kad se probudila videla sasvim normalno. Postoji priča da je u znak zahvalnosti baš ovaj trgovac podigao crkvu na tom mestu, u kojoj su kasnije služila dva kaluđera, ali je u ratu srušena. 

Foto: StilFoto: Stil

Takođe, postoji verovanje da je jedan činovnik naredio da se poseče veliki hrast koji se stotinama godina nalazio na izvoru. Građani su se protivili, ali on je bio neumoljiv - posekao je hrast, a sutradan je pronađen mrtav. 

Foto: StilFoto: Stil

Na ovaj lekoviti izvor meštani i posetioci gledaju kao na pravu crkvu. To i ne treba da čudi - bilo koje versko zdanje treba da se poštuje kao svetinja. 

Foto: StilFoto: Stil

Osim toga, ovaj izvor poseduje sve što i mala crkva ili kapela - tu su tri čiraka za paljenje sveća i nekoliko ikona Svete Petke. 

Foto: StilFoto: Stil

Da biste popili ili se umili vodom sa izvora, treba da siđete nekoliko stepenika do česme, gde se vernici mole svetiteljki, donose cveće i sipaju lekovitu vodu u flašice.

Foto: StilFoto: Stil

Na ovom prelepom mestu možete malo i da se odmorite - tu je nekoliko klupa i sto.

Zbog svoje lokacije, ovaj izvor nije tako poznat. Da bi se do njega stiglo, morate da pođete iz Železnika prema Sremčici. Nakon što pređete prugu u Taraišu, idite pravo oko 2 kilometra, i sa leve strane ćete uočiti znak, koji su meštani nedavno postavili. 

Foto: StilFoto: Stil

Kada skrenete desno, gde vam tabla sa ikonom Svete Petke pokazuje, pratite put sve dok ne dođete do zemljanog putića na samoj krivini, sa leve strane, kojim treba da se spustite. Ukoliko ste došli automobilom, tu ga ostavite i krenite pešice, jer je put ka izvoru veoma loš i nepristupačan za kola.

Krenite polako ka dole, prođite ispod nadvožnjaka, i uskom stazicom ćete stići na lekoviti izvor. 

Foto: StilFoto: Stil

Ne zaboravite da se pomolite i kada krenete sa izvora. Ako ne znate kako, na izvoru postoji i krst sa kratkom molitvom:

"Molitvama Bogorodice, spase, spasi nas!"

Foto: StilFoto: Stil

 (Izvor: Stil.kurir.rs / Autor: B.M.)

Share this article