VERBIĆ: GRAĐANSKO I VERONAUKU SVESTI NA ČETIRI RAZREDA

Na konstitutivnoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta, ministar prosvete predložio izmenu upisne politike u srednje škole i na fakultete, manje časova i racionalizaciju mreže škola.

Posle devet meseci zastoja u radu Nacionalnog prosvetnog saveta, juče je u Palati Srbija konačno konstituisan novi sastav, na čelu sa dr Aleksandrom Lipkovskim, profesorom Matematičkog fakulteta i članom Političkog saveta „Dveri”.

Zanimljivo je da ovaj profesor nije bio kao kandidat Ministarstva prosvete za ovu funkciju, ipak je izabran glasovima vladajuće većine u Skupštini Srbije. Da ipak nisu suparnici već saborci, ocenio je ministar Srđan Verbić na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici, uz reči da „ima mnogo više stvari oko kojih se slaže sa Lipkovskim, nego onih o kojima se ne slažu”.

On je napomenuo da za ovih devet meseci nije zloupotrebio niti iskoristio taj vakum da bi donosio odluke umesto NPS, na šta je imao pravo po zakonu nakon tri meseca i zamolio članove ovog tela da ubuduće vode računa pre svega o interesima đaka.

– Ima mnogo interesnih grupa u obrazovanju, neke su vidljive, neke ne i sa njima moramo da se borimo. Ima mnogo lobija, a vi ste poslednji odbrambeni bedem, vi donosite najvažnije odluke oko udžbenika, časova, nastavnih planova i programa, ministar ih samo potpisuje. Vi imate tu moć da kažete „ne” lobijima, imate pravo i odgovornost na to i ja vas molim da tu moć koristite – poručio je ministar Verbić.

O Planu udžbenika na sledećoj sednici

Nacionalni prosvetni savet broji 43 člana, od kojih je 21 novoizabran. U ovom telu koji donosi najvažnije odluke u obrazovanju su i predstavnici univerziteta, SANU, Matice srpske, udruženja i društava vaspitača, učitelja, likovnih pedagoga, istoričara, fizičara, psihologa…
Sledeće sednica NPS-a zakazana je za 19. januar. Među prvim odlukama, članove NPS čeka novi Plan udžbenika, po kojem radne sveske više neće biti obavezne, a udžbenici će biti tanji. Ovom dokumentu žestoko se protive predstavnici struke i izdavači.

On je najavio i mnogo toga što će se ubuduće dešavati u obrazovanju, zbog čega očekuje i podršku NPS.

– Regulisanje upisne politike je jedna od najvažnijih stvari koja vas čeka i u srednjim školama i na fakultetima, jer je upisna politika jedan od najvećih izvora korupcije u obrazovanju. Taj problem se može rešiti uvođenjem velike mature – rekao je ministar.

Po njegovom mišljenju, u školi je đacima potrebno mnogo više vannastavnih aktivnosti, jer se nastava u većini škola svela samo na časove.

– Treba da radimo na tome da što više škola pređe na jednosmenski rad. Dalje, u ovom trenutku đaci imaju više časova nego što je to zakonom dozvoljeno. U školama imamo više aktivnosti koje idu u korist raznih društava, lokalne zajednice, čak i izvođača radova, nego đaka i nastavnika. Imamo neefikasnu mrežu škola i to je problem koji se stalno ostavlja za kasnije – analizirao je Verbić.

Najveće iznenađenje izazvao je stavom da mora da se preispita ideja izbornih predmeta, posebno obaveznih izbornih – građanskog vaspitanja i veronauke.

On je rekao da bi trebalo da se osmisli drugačiji plan i da se ovi predmeti pohađaju u četiri razreda osnovne škole, ne precizirajući da li je mislio od prvog do četvrtog ili od četvrtog do osmog razreda. To će, rekao je Verbić, odlučiti stručna društva i Nacionalni prosvetni savet.

Nakon sednice, profesor Bogoslovskog fakulteta dr Vladimir Vukašinović, koji je predstavnik tradicionalnih crkava i verskih zajednica u NPS, ocenio je da je ministrov predlog neprihvatljiv.

– Ako se usvoji takvo rešenje, veronauka bi bila diskriminisana u odnosu na druge predmete. Šta bi bilo da kažemo deci moći ćete da slušate matematiku samo četiri godine? To bi bio još jedan u nizu neslavnih pedagoških eksperimenata koji bi oštetio našu decu – izjavio je Vukašinović, uz ogradu da je to njegov lični stav, a da će se o tome svakako izjasniti i Srpska pravoslavna crkva.

Novi predsednik Aleksandar Lipkovski je rekao da se nakupilo mnogo posla, ali da još nijedan materijal nije stigao. Napomenuo je da je arhiva u neredu, da još nemaju sekretara i pozvao ministra prosvete da omogući nesmetani rad Saveta.

– Loše je što NPS nije radio toliko dugo. Mi smo ovde zbog đaka, ali ne samo zbog toga, moramo da vodimo računa i o očuvanju kolektivnih ciljeva obrazovnog sistema, koji se tiču čitave Srbije i nacije – rekao je dr Lipkovski, uz napomenu da o mnogim pitanjima ima vrlo slične stavove kao i ministar Verbić.

Autor: Sandra Gucijan

Izvor: Politika

Share this article