Da bi vam PALAČINKE bile MEKE KAO DUŠA u smesu dodajte samo OVAJ sastojak

Testo za palačinke mora biti savršeno glatko, a evo kako se to postiže

Francuski poslastičar Kris Bernard otkrio je tajni sastojak savršenih palačinki. Reč je, naime, o maslinovu ulju, a možete dodati i malo ekstrakta vanile. Palačinkama odličnu aromu daje i sušeno bilje, poput ruzmarina.

PROČITAJTE JOŠ: Da vam testo raste kao ludo: Isprobajte 4 recepta za domaći kvasac (RECEPTI)

Dodatak maslinovog ulja u testo i ostavljanje da odstoji pola sata pre pripreme, samo su neki od saveta ovog poslastičara, koji ima više od 20 godina radnog iskustva, čak i u kuhinjama koje se mogu pohvaliti Mišelinovim zvezdicama.

 

- Testo je potrebno uvek odmarati barem pola sata, kako ne biste dobili žilave palačinke. Kuvanje je kao nauka, a to znači da sastojcima morate dopustiti prolazak kroz određene hemijske reakcije nakon što ih pomešate, izjavio je za Daily Mail.

- Testo za palačinke mora biti savršeno glatko. U jednoj posudi pomešajte vlažne sastojke s malo soli, a u drugoj suve. Brašno je potrebno obavezno prosejati pre dodavanja vlažnim sastojcima. “Da biste bili sigurni kako će smesa biti super glatka bez onih malih grudvica, procedite testo”, savetuje Bernard.

PROČITAJTE JOŠ: Zaboravićete na kupovni: Umesite DOMAĆI HLEB za 15 MINUTA (RECEPT)

Za savršene palačinke svakako koristite plitki tiganj koji ima dno sa zaštitnim premazom protiv lepljenja. Zagrejte je na srednje jakoj temperaturi pa dodajte kašiku maslaca, sačekajte da se otopi pa tek tada stavljajte smesu za palačinke. Kada se na gornjoj strani pojave mehurići, palačinku okrenite. “Mnogi okrenu palačinku čim je pečena, ali bolje je pričekati da se pojave mehurići”, tvrdi ovaj poslastičar.

“Za ukusan recept bez jaja, bez glutena i pojačivača okusa, preporučio bih vam da testo napravite s pirinčanim brašnom umesto pšeničnim. Umesto belog šećera možete dodati smeđi šećer, koji će dati palačinkama aromu, prašak za pecivo za sunđerastu teksturu te bademovo ili sojino mleko”, savetuje Kris Bernard.

Imate li vi recept za savršene palačinke? Pišite nam u komentarima na Fejsbuku...

Share this article