Deca i plivanje: Jača i telo i duh

Stručnjaci tvrde da je plivanje izuzetno koristan sport za najmlađe, jer razvija sve grupe mišića, a opasnosti od povrede maltene nema. Preporučuje se tokom cele godine, jer je to najbolji način za održavanje kondicije i očuvanje zdravlja, a bavljenje ovim sportom može da reši i određene zdravstvene probleme i ublaži deformitete.

Statistike pokazuju da je sve više dece gojazno, pa je bavljenje plivanjem odličan način da se ovaj problem prevenira ili rešava. Istraživanja su pokazala da je za ljude sa viškom kilograma plivanje ubedljivo najkorisniji vid rekreacije, jer organizam potroši skoro dvostruko više kalorija nego, na primer, prilikom trčanja!

U uzrastu kada deca još nemaju izražene afinitete prema nekom sportu, plivanje je odličan izbor koji obezbeđuje skladan psihofizički razvoj. Veoma je važno da treninge vodi iskusan instruktor, kako bi se iskoristile sve blagodeti boravka u vodi. Koje su prednosti plivanja u odnosu na druge sportove i kada je najbolji trenutak da se počne sa treninzima objašnjava profesor fizičke kulture iz Centra za fizičku kulturu Vračar Goran Kostić.

 

- Plivanje je idealno za pravilan rast i razvoj i za sticanje osnovnih higijenskih navika, utiče na morfološki, funkcionalni, biomotorički, psihološki i intelektualni razvoj ličnosti. Kontinuirano bavljenje ovim sportom pozitivno utiče na rast i razvoj kostiju i zglobova, a aktivnosti u vodi smatraju se veoma korisnom gimnastikom, naročito za mlad organizam koji je zbog relativno slabe muskulature trupa i dugog sedenja u školskoj klupi izložen raznim deformitetima kičmenog stuba.

Sistematsko plivanje takođe utiče na poboljšanje rada organa za disanje, (čestim udisajima razvija se grudni koš i povećava vitalni kapacitet), kao i sistema krvnih sudova (ubrzava cirkulaciju krvi i pospešuje snagu srčanog mišića). Dete za vreme plivačkog treninga potroši veliku količinu energije, što se kasnije manifestuje osećajem pospanosti, odnosno "prijatnim umorom". Plivanje smanjuje anksioznost, depresiju, stres, ima pozitivne emotivne efekte na oba pola u svim životnim periodima, doprinosi stanju kako duhovnog tako i telesnog mira, kaže naš sagovornik.

deca-bazen-pixabay 770

 *Foto: Pixabay

Predškolci i školarci

Kada kao neplivač dođe na trening, dete se suočava sa nepoznatom sredinom u kojoj mora da nauči određena pravila ponašanja, tokom kojih savlađuje i strah od vode, pa se može reći da plivanje ima izuzetan vaspitni uticaj na mališane.

Utiče i na umni i estetski razvoj mladih, jača samopouzdanje, upornst, prijateljstvo, toleranciju, razumevanje... Najbolji uzrast za početak obuke je predškolski uzrast i prvi razred osnovne škole, jer je tada dete spremno da samostalno pohađa čas plivanja, da održi koncentraciju 45 minuta. Optimalno je da deca imaju tri časa nedeljno, kaže Goran Kostić.

 

Grupe

Deca se razvrstavaju u podgrupe kako bi svi bili na sličnom nivou sposobnosti i imali dovoljno prostora, što profesoru omogućava da prati napredak i razvoj i ispravlja greške.

Rad u homogenim grupama odvija se grupisanjem učenika po utvrđenom kriterijumu (uzrastu, polu, sposobnostima, afinitetima...) i zadavanjem određenih zadataka. Prednost ovakvog načina rada je aktivnost svih učenika uz odgovarajuće zadatke i odmerena brzina učenja motoričkih veština, a samim tim se radi i na samopouzdanju jer se dete ne upoređuje sa boljima od seba.

Plivanje se preporučuje i devojčicama i dečacima i nema boljeg načina da se prihvati zdrav način života i navike koje će u zrelom dobu doprinositi dobrom psihofizičkom stanju, kaže naš sagovornik.

Oprema

Svako kad dođe na časove obuke plivanja treba da ponese kupaći kostim, odnosno gaćice, kapu, peškir, papuče i naočare koje su veoma važne jer omogućavaju vizuelni kontakt sa vodom i orjentisanje, ali i štite od hemikalija koje se koriste za očuvanje ispravnosti i higijene bazanske vode.

Pregledi obavezni

Pre pohađanja bilo koje organizovane fizičke aktivnosti obavezno je obaviti pregled kod specijaliste sportske medicine, kao i pedijatrijski pregled, pregled kardiologa sa tumačenjem EKG i laboratorijske analize. Sistematski pregledi treba da se obavljaju najmanje jednom godišnje, savetuje naš sagovornik.

 

Share this article