Evo kako da sami napravite osveživač vazduha koji dezinfikuje prostor (RECEPT)

Najtraženija roba u prodavnicama trenutno su tečni sapuni i sredstva za čišćenje i dezinfekciju.

Potražnja za ovim sredstvima je tolika da proizvođaći ne stižu da naprave potrebnu količinu.

Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate da obratite pažnju jeste i čišćenje prostora u kojima boravite.

 

Preporučuje se korišćenje sredstava koja su na bazi aktivnih materija kao što su etanol, natrijum hipohlorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijum hlorid i natrijum hlorid.

U dezinfekciji prostora, ali i osvežavanju vazduha mogu vam pomoći i prirodni osveživači s esencijalnim uljima. Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku delo, piše Still.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti Novaka Đokovića za borbu protiv korona virusa: Najbolji teniser dao smernice kako ojačati imunitet

Na taj način znaćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne hemikalije, a koji će vam pomoći da vazduh u vašem domu bude čist, svež i prijatnog mirisa.

Opcija za izradu osveživača ima više, a ovo je jedan od recepata:

Sastojci:

  • Šoljica vode
  • 2 velike kašike medicinskog alkohola
  • 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po ličnom izboru, možete kombinovati i više ulja (u grupu antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, majoran, čajevac, nana, nemačka kamilica, ruzmarin, žalfija, sandalovina, zimzelen, cimetov list) i bočica s raspršivačem.

ciscenje

Priprema:

U bočici s raspršivačem pomešajte sve sastojke. Kako biste sprečili potencijalno prosipanje, koristite levak. Dobro promućkajte i vaš osveživač spreman je za upotrebu.

Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju da plutaju na površini vode, uvek promućkajte bočicu s raspršivačem pre upotrebe.

PROČITAJTE JOŠ: DR NESTOROVIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU: Izjavljivali su da je neodgovoran, a doktor otkriva šta je bio CILJ IZJAVA

Istina je da će se prirodni osveživači vazduha verovatno kraće zadržavati u vazduhu od kupovnih, ali rešenje tog problema je jednostavno – koristite ih malo češće.

Imajte na umu da su osveživači samo pomoćnici, potrebno je češće provetravati prostorije i temeljno čistiti i dezinfikovati dom.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article