GDE GREŠIMO: Istina o migreni

Ova bolest često ostane neotkrivena, ili se pogrešno dijagnostikuje. Gde grešimo?

Migrena nije samo jaka glavobolja

Zapravo, glavobolja je samo jedan od simptoma migrene. Za razliku od uobičajenih bolova u glavi, migrena ima niz simptoma, uključujući mučninu, povraćanje i osetljivost na svetlost i zvuk. Oboleli se tada povlače u zamračene prostorije i pate danima. U ozbiljnim slučajevima, migrena može uzrokovati usporenost, poteškoće sa govorom i depresivno raspoloženje, ali i ozbiljne organske bolesti kao što su srčana oboljenja i moždani udar. Napad migrene može trajati satima, danima, čak i nedeljama.

 

Depresivni ljudi češće pate od migrena

Stručnjaci su dokazali da depresivne osobe češće pate od migrene, jer postoji ukrštena genetska osnova za obolevanje od migrene i depresije. Naravno, učestale migrene takođe izazivaju nezadovoljstvo, neraspoloženje, pa i epizode depresije.

Alergija nije uzrok migrene

Povezanost alergije i napada migrene nije dokazana. To su česte tegobe, pa kada se dogode u isto vreme, obično se pretpostavlja da su povezane.

Žene su sklonije migrenama od muškaraca

U poređenju sa muškarcima, žene su tri puta sklonije napadima migrene. Kod njih je ova vrsta bola često povezana s menstruacijom pa je nekim bolesnicama lakše u trudnoći, dok se kod drugih migrenozni napadi u tom periodu pogoršavaju. Istraživanja su potvrdila da su glavobolje češće kod onih koje uzimaju kontraceptivne pilule ili su na supstitucionoj hormonalnoj terapiji.

Da li zaista nema leka protiv migrene?

Lekovi se primenjuju u terapiji klasičnih migrenskih glavobolja (onih kojima prethode upozoravajući simptomi poznati kao aura), kao i običnih migrena. Ako imate više od tri migrenske glavobolje mesečno, lekar vam može preporučiti redovno uzimanje lekova koji pomažu sprečavanje migrenskih napada, kao što su beta-adrenergički blokatori, blokatori kalcijumskih kanala, lekovi protiv zapaljenja ili antidepresivi.

 

Share this article