Pijete suplemente za jačanje imuniteta? Evo u koje vreme treba uzimati vitamine da bi efekat bio najbolji?

Mnogi od nas piju vitamine kako bi ojačali imunitet

Da bi vitamini i minerali koje uzimate ojačali imunitet i popravili zdravlje zaista i delovali, važno je uzimati ih u pravo doba dana, jer je njihova apsorpcija tada najbolja.

PROČITAJTE JOŠ NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJU STALNO JEDEMO: Često je na sniženju, a niko vam neće reći da može biti OTROVNA!

Takođe, dokazano je da neki bolje deluju na prazan želudac, dok se drugi uzimaju isključivo uz hranu, a neke kombinacije vitamina i minerala mogu da uspore apsorpciju, dok druge omogućavaju da ispravno deluju u organizmu.

Lekari napominju da suplemente ne treba da uzimate samoinicijativno, već uz konsultaciju sa stručnjakom i to nakon analiza koje su ukazale na njihov manjak.

 

Vitamini koji se uzimaju ujutro

Vitamin B12 je najbolje uzimati na prazan želudac s vitaminom B1 i bakrom. Vitamin B12 podstiče stvaranje energije i zato ga treba uzeti ujutro na prazan želudac. Osim toga, ujutro je vreme i za uzimanje vitamina C, koji se može uzeti s vitaminima B12, E i A. Dodatak gvožđa se također uzima ujutro, ali uz hranu, da ne "padne" teško na želudac, ali je važno ne uzimati ga u kombinaciji s cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

Popodne

U ovo doba vitamine treba obavezno uzimati s hranom. Preporučuje se da tada uzimate cink,najbolje u kombinaciji s vitaminima A, C i B12. Ako pijete cink, izbegavajte uzimanje gvožđa, bakra i vitamina B9. U podne treba uzimati i vitamin A, najbolje s vitaminima C i E, kao i s cinkom.

PROČITAJTE JOŠ Peršun i soda bikarbona garantuju rezultat: Odličan holesterol i vitko telo za mesec dana! (RECEPT)

Večernji vitamini

S hranom, tokom ili poslije večere bi trebalo uzeti vitamin D, najbolje u kombinaciji s kalcijumom koji povećava njegovu apsorpciju. Osim toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

Pre spavanja

Da biste poboljšali probavu, uzimajte probiotike oko dva sata nakon večere. Pre spavanja je idealno vreme i za uzimanje magnezijuma. Možete ga uzeti s kalcijumom i vitaminom B6.

Preporučujemo građanima da se pridržavaju svih mera koje su propisali nadležni državni organi i ustanove.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima!

Share this article