Savršena tehnika koju zna malo domaćica: Farbanje jaja uz pomoć gumica za tegle i boje (VIDEO)

Isprobajte nešto novo -  stara japanska shibori tehnici za farbanje tkanine

Shibori je japanska tehnika farbanja tkanine, ali se poslednjih godina ovaj trend proširio i na ukrašavanje jaja za Vaskrs. Iako deluje komplikovano i na prvi pogled učiniće vam se da morate biti vešti sa četkicom kako biste napravili ove originalne šare, iznenadićete se koliko je zapravo shibori tehnika jednostavna i zanimljiva.

PROČITAJTE JOŠ Lako za održavanje: 10 biljaka koje se posade jednom, a cvetaju narednih 10 godina

Za ukrašavanje jaja u shibori stilu nije vam potrebna četkica ili specijalne boje, već se trik krije u korišćenju konca, papira i gumica za tegle.

 

Za ukrašavanje shibori jaja potrebna vam je plava boja za jaja, alkoholno sirće, papir (filter) za kafu, gumice za tegle, staklena posuda i makaze.

Svako jaje obmotajte filterom za kafu, a vrh papira zavežite gumicom. Preko papira obmotajte jaje gumicama za tegle ili koncem, u zavisnosti od toga kakvu šaru želite da dobijete. Krupnije šare dobićete ako jaje obmotate gumicama, a tanke i nežne linije napraviće konac.

PROČITAJTE JOŠ Jeftin recept za najefikasnije dezinfekciono sredstvo: Ako redovno čistite ovih 10 stvari, nemate razloga za brigu

Razmutite plavu boju za jaja prema uputstvima na pakovanju, a zatim dobijenu farbu sipajte u špric. Špricem postepeno sipajte boju po delovima jaja između konca i gumica. Kada ceo papir bude prekriven plavom bojom, ostavite jaja na sat vremena da se osuše. Ne sumnjamo da će vas jedinstvena shibori šara oduševiti.

Filter papire za kafu možete kupiti u svakom bolje snadbevenom supermarketu, ali za ovu tehniku možete koristiti i staru kuhinjsku krpu. Važno je da krpu dobro ispresavijate, odnosno “zgužvate” kako biste postigli najbojji efekat. Iako se najčešće farbaju u plavo, jaja u shibori tehnici možete napraviti i u vašoj omiljenoj boji!

Koja je vaša omiljena tehnika farbanja jaja? Pišite nam u komentarima na Fejsbuku...

Share this article