Bolitijeri: Đoković kao da ima šesto čulo!

Iskusni stručnjak smatra da je srpski teniser najsavršeniji igrač koga je ikada gledao: Sjajno predviđa situacije. Riternom primorava rivala da se odmah brani.

ČESTO me pitaju ko je najbolji teniser u istoriji. Neću odgovoriti na to pitanje, ali ću opisati nekoga ko je savršena teniska mašina, slična F-18 borbenom avionu mornarice. Tim rečima je trener Nik Bolitijeri počeo iscrpnu analizu o Novaku Đokoviću za sajt Tenis world.

- Ne postoji neko ko je apsolutno savršen. Ali, kada se setim svih igrača koje sam gledao, mislim da je celokupna Novakova igra, uključujući fizičku i mentalnu spremu, nešto najsavršenije što sam ikada video.

 

Vlasnik čuvene Akadamije na Floridi potom je analizirao najjače segmente u igri Đokovića:

SERVIS - Veoma je efektan, snažan, ali i raznovrstan. Može dobro da izvede slajs, kik, ima veoma ofanzivne prve servise. Pokreti prilikom servisa imaju odličan tajming i u potpunosti upotrebljava donji deo tela.

SMEČ - Njegov balans je izvanredan, kao i pokreti, odnosno pozicioniranje za te udarce.

VOLEJ - Mnogi to ne shvataju, ali Novak je izvanredan volej igrač. Oseća komfor na mreži i može da udari sve varijacije voleja. Njegov rad nogu i ravnoteža su izvrsni.

KRETANjE - Brz je i može da se kreće u svim pravcima, ali ono što ga čini izuzetnim je ravnoteža i fleksibilnost na svakom delu terena, čak i u izuzetno neprijatnim situacijama.

RITERN - Može da vraća servis iz bilo koje pozicije, ali najčešće stoji blizu osnovne linije, voli da preusmerava ritern uz pomoć brzine servisa protivnika. To mu omogućava brz ritern i dovodi rivala u situaciju da se odmah brani.

ŠESTO ČULO - Novakovo predviđanje situacije je toliko dobro, kao da poseduje šesto čulo kojim oseća gde će protivnik poslati lopticu. Ima odličan pregled igre. Njegove oči hvataju lopticu u deliću sekunde. Samo pojedini sportisti poput Rafe i Rodžera, mogu da reaguju i predviđaju kao on. To se ne uči od trenera.

LIČNOST - Ima privlačnu ličnost, pažljiv je i iskren. Može da zabavlja (naročito volim njegove plesne pokrete i imitacije drugih igrača) i oduševljava publiku. Navijači znaju da ih čeka šou svakog puta kad on izađe na teren.

BUDUĆNOST - Novak ima novu odgovornost, sada je suprug i otac. Verujem da će ostati u vrhu ili blizu njega do kraja karijere. Novače, ATP i navijači se nadaju da ćeš igrati još mnogo godina!

SATIMA NA VRHUNSKOM NIVOU

FIZIČKA SPREMA I ISHRANA - Godinama su svi mislili da Novak nije trenirao dovoljno, jer se brzo umarao. Pokušavao je da uspori igru, brzo je završavao poene. Posle ispitivanja je utvrdio da ima probleme sa glutenom. Sve se promenilo sa njegovom dijetom, postao je mnogo izdržljiviji i jači. Sada može da se takmiči satima na najvišem nivou, dobio je neke od najdužih i najtežih mečeva koji su ikada odigrani na ATP turu.

(Izvor: novosti)

Share this article