Ovako je Isidora Bjelica govorila o roditeljima: "Zbog njega sam odrastala na aerodromima, umesto u vrtiću"

Poznata spisateljica Isidora Bjelica (52) je juče preminula u stanu svojih roditelja na Novom Beogradu

Isidora Bjelica se dugo borila sa karcinomom, a detalje svoje borbe opisivala je kroz knjige, ali i kroz postove na društvenim mrežama gde je sa svojim pratiocima delila mnoge trenutke iz intimnog života, između ostalog i trenutke sa roditeljima.

PROČITAJTE JOŠ Nisu cigarete, alkohol, a ne pomaže ni zdrava hrana: ISIDORA JE GOVORILA DA JE JEDNA STVAR OKIDAČ ZA DOBIJANJE RAKA

Isidorin otac je Dimitrije Bjelica, čuveni šahovski novinar zbog kog je Isidora, kako je pričala, "odrastala na aerodromima umesto u vrtiću". Majka joj je Nevenka Đurović, ćerka akademika i književnika Dušana Đurovića, a život je provela kao profesorka engleskog jezika.

 

- Mama je profesor, racionalna, divna, plemenita žena koja mi je dala stabilnost moralnu. Pošto je ona anglista i predavala je englesku srednjovekovnu književnost radila je na tome da učim pet-šest jezika - ispričala je jednom prilikom u emisiji "Iz profila" Isidora, dodajući kroz smeh da ju je otac podržavao u buntovništvu, dok je majka bila ona koja je "peglala kod profesora" kada u nečemu pretera.

- Moji roditelji su u doba mog detinjstva za Sarajevo bili pojam modernizma. Kroz njihov stan su defilovali mnogi interesantni ljudi. Meni su bukvalno bebisiterke bili Bobi Fišer, kog ja prvi put srećem kako stoji u gaćama u salonu i pitam: "Ko je ovaj ludi Amerikanac?", zatim velike evropske filmske zvezde koje su više volele da spavaju u našem stanu nego u hotelu. Između očevih putovanja na kojima je radio te šahovske teme, radio je i intervjue sa papama, Jurijem Gagarinom, Bitlsima Lejdi Di, a ja sam kao mali pomoćnik bila tu - istakla je Bjelica.

Share this article