3 trika kako bez prerezivanja prepoznati slatku lubenicu

Po boji “mesa” lako je prepoznati sočnu lubenicu, ali kada se ova letnja namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše.

Za biranje zrele lubenice potrebno vam je malo sreće, a pomoći će vam i ovi trikovi:

PROČITAJTE JOŠ ČUDESNA PRIRODA: Znate li šta se krije u svakoj smokvi?

 

1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati niti lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

PROČITAJTE JOŠ Zato vam nije meko i sočno: Svi pravite ovih 5 grešaka kada pržite meso u tiganju

2. Birajte plod bez oštećenja

Površina lubenice trebala bi biti tamno zelene boje, tvrda na opip, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdani je znak da je plod počeo truliti, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

lubenica-pixabay 770

 *Foto: Pixabay

3. Testirajte težinu lubenice

Možda vam se teška lubenice ne da nositi iz trgovine kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Share this article