Ako ste mislili da su vanzemaljci: Evo koje odgovoran za pojavu svetlećih objekata na nebu iznad Srbije (VIDEO)

Ilon Mask se nada kako će dobiti dozvolu da poveća broj satelita na 30.000

Građane Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Hrvatske sinoć su uznemirili čudni svetleći objekti koji su se pojavili na nebu.

Naravno, nije dugo trebalo da internetom počnu kružiti teorije kako je reč o vanzemaljcima.

PROČITAJTE JOŠ TRENUTAK ISTINE ZA EVROPSKU UNIJU Makron: 400 milijardi evra ili raspad!

Ipak, nema razloga da se plašite. Reč je o satelitima iz grupe Starlink koje ćete moći videti i večeras na nebu u 20:15 sati, a kretaće se u smeru jug-sever, prenosi bosanski portal „Kliks“.

 

​Američka svemirska kompanija „Spejs Iks“ lansirala je 18. marta šestu grupu od 60 satelita koji se trenutno nalaze na visini od oko 280 kilometara iznad tla i polako se penju ka krajnjem odredištu, to jest na visinu od 550 kilometara gde se već nalaze prethodno lansirani sateliti.

PROČITAJTE JOŠ "PREOKRET U ŠVEDSKOM EKSPERIMENTU" Promena taktike u borbi sa koronom

„Spejs Iks“ je od 24. maja prošle do 18. marta ove godine na raketama „Falkon 9“ lansirao šest grupa po 60 satelita. Pet od njih nije uspelo postići zadanu visinu, te se u orbiti oko Zemlje trenutno nalazi 355 Starlink satelita.

S obzirom da su još uvek relativno nisko, mogu se videti golim okom, čak i u sumrak.

​Sateliti se pomoću vlastitih jonskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 kilometara na sat.

 

Takođe, kada dođu na ciljnu orbitu neće biti „u voziću“ kao sada, već će biti ravnomerno raspoređeni oko naše planete.

Starlink je buduća konstelacija od 12.000 satelita koja bi trebalo da pruži globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom do kraja 2027. godine. Ilon Mask se nada kako će dobiti dozvolu da poveća broj satelita na 30.000.

Share this article