Baka Milja ima 96 godina i prodaje venčiće na ulici: "Penziju nemam i onda moram da se borim"

Srećna je što i dalje poštujemo tradiciju

Pažnju Obrenovčana već dugo vremena privlači 96-ogodišnja baka Marković Milja iz Skele koja redovno sedi na ulici, plete i prodaje venčiće.

PROČITAJTE JOŠ Kada vidite ovu bubu na zidu NI SLUČAJNO je ne ubijajte: Evo i zašto!

– Kako baba neće biti vredna. Imam 96 godina i još pravim venčiće. Borim se za život. Penziju nemam i onda moram da se borim – rekla je baka Milja za RTV „Mag“.

 

Kaže da je nekada njeni najdraži i grde jer ne staje, ali navikla je da radi, da ima svoj dinar… Kada su u pitanju venčići, nema tu mnogo filozofije, kaže da se zna šta venčić mora da ima.

– Venac, luk i cveće. Eto, to je najbolje. Luk i žito, ali ove godine slabo je žito sejano tako da nisam imala – savetuje sve divna baka Milja.

baka-milja-vencici-screenshot 770

 *Foto: Screenshot

Obrenovčani često stanu, porazgovaraju sa bakom, kupuju venčiće, a bilo je i onih koji su poželeli samo da je časte i da joj kupe sok da se osveži. Srećna je što i dalje poštujemo tradiciju i što ima priliku da mladima objasni simboliku venčića.

PROČITAJTE JOŠ 20 godina telo mi je tiho propadalo: Evo kako su me spasili obična voda i beli luk! (RECEPT)

– Venčić staviš na kapiju, ko ima kapiju. Ko je u gradu, na vrata. I tako to stoji do sledeće godine. I dogodine ovaj skidaš, a drugi mećeš. To čuva zdravlje, čuva sve. Ja sam tako čula od starijih, pa i ja tako radim – objašnjava baka Milja šta treba da se radi za Ivanjdan, praznik koji je bio juče.

Baka Milja svima je dala lekciju da ne postoje godine koje mogu naterati čoveka da se preda. Naravno, samo da nas zdravlje služi.

Share this article