Čudesan oporavak dečaka koji je u sirotištu umirao od gladi: Sa sedam godina imao je 3,6 kg (FOTO)

Priča o Rajanu Morsu koji je prošle godine kao sedmogodišnjak imao samo 3,6 kilograma i koji je ostavljen u sirotištu u Bugarsko i bio prepušten sam sebi, bila je jedna od najtežih. Ali dečak je zahvaljujući Prisili Mors pobedio, i posle 13 meseci u potpunosti se oporavio. 

Kada je saznala za dečaka Rajana, koji boluje od cerebralne paralize i patuljastog je rasta, Prisila se odmah uputila u Bugarsku kako bi ga spasla.

 

"I ja sam usvojeno dete, nisam se dvoumila, znala sam da treba da usvojim i usrećim neko dete.  Suprug i ja smo prvo dete suvojili pre četiri godine, a onda sam, čim sam ugledala Rajana, shvatila da moram da brinem i o njemu. Podsetio me je na brata kojeg sam izgubila. I on je bio dete sa posebnim potrebama", ispričala je Prisila.

U Bugarsku je otišla prošlog leta, ostala je u toj zemlji dve nedelje kako bi sredila papirologiju:

"To je divna zemlja sa prekrasnim ljudima koji nemaju sredstava za decu, ali imaju velika srca. Rajanu je bila potrebna samo cevčica za hranu, ali u sirotištu ni to nisu imali. Umirao je od gladi. Uživo je izgledalo da je još manji nego na fotografiji. Moj kažiprst je bio deblji od njegovih bokova. Plakala sam od očaja. Bojala sam se da neće preživeti", prisetila se.

Kako je dodala, u sirotištu  je preživljavao na bizarne načine. Gutao je vazduh ako bi u želucu stvorio osećaj sitosti i povraćao je hranu samo da bi opet mogao da jede.

 

Čim su doputovalii u Ameriku, Rajan je smešten u bolnici "Vanderbilt", lekari su, šokirani njegovim stanjem, prognozirali da neće preživeti. 

Patio je od rifiding sindorma, zbog kog je na telu imao otoke, a njegovo srco je ubrzano radilo. Veliki problem je bio i to što je njegov organizam mogao da izdrži samo mali broj kalorija, a on je hitno morao da se ugoji.

Teško je u početku uspostavljao bilo kakav kontakt sa rodietljima. Izdržao je hrabro sve, a onda je pre nekoliko meseci počeo da jede preko cevčice.

Rajan se danas smeje, počeo je i da govori, ali i da jede komadiće čvrste hrane. Dečak je u domu punom ljubavi i uz ogromnu pažnju postao nasmejan i zdrav dečak i dobio je 6,8 kilograma!

Borba malog heroja Rajana Morsa prikazana je na Fejsbuk stranici "Saving Baby Ryan", koju su kreirali njegovi roditelji kako bi što pre sakupili novac za njegov oporavak.

(Izvor: jutarnji.hr)

Share this article