Čudesna planina Radan: Mesto na kojem voda teče uzbrdo (FOTO)

Na planini Radan uočena je neobična pojava - voda koja teče od podnožja ka vrhu. Osim ovog neobičnog fenomena, postoje navodi da automobili koji isključe svoje motore počinju da klizaju uzbrdo. Ipak, fizičari tvrde da nije u pitanju nekakvo čudo prirode, već je to, jednostavno- iluzija!

Često su se mogle čuti priče o gravitacionoj abnormalnosti i čudu planine Radan, a tom uverenju su dodatno doprinosile glasine da su se tokom Drugog svetskog rata nemački avioni bez ikakvog razloga rušili baš na ovom mestu.

 

Fizičari su, međutim, sagledali ovu pojavu iz drugačije perspektive i otkrili da je čuvena gravitaciona abnormalnost samo optička varka. Branislav Aleksić, istaživač-saradnik Instituta za fiziku u Beogradu objasnio je za portal Serbia.com da na Radanu ne postoji drugačija gravitacija jer do sada nije otkriveno ništa što bi omelo gravitaciju.

Wikipedia, Planina Radan

 *Foto: Wikipedia, Planina Radan

Evo objašnjenja kako je  moguće da ljudski um percepira nizbrdicu kao – uzbrdicu

Takva vizuelna iluzija se obično dešava na obroncima koji su pošumljeni te nemamo jasan pogled na horizont. U planinskim oblastima, gde je drveće obično iskrivljeno, iskrivljena slika koja dolazi do ljudskog oka ne može da registruje da li je to uzbrdo ili nizbrdo. Nema savršeno vertikalnih zgrada i kuća. Eksperimenti koji su fizičari izveli zapravo podržavaju ove tvrdnje.

 

Ako zatvorite oči i nastavite da hodate, umesto da osećate napor kakav biste zaista imali da se penjete uzbrdo, činiće vam se idete niz padinu, što zapravo i činite, objašnjava Branislav Aleksić.

Wikipedia, Đavolja Varoš

 *Foto: Wikipedia, Đavolja Varoš

Postoji nekoliko načina da se dođe do ovakvih nalaza, objasnio je Aleksić. Najpre, sama visina strana može se izmeriti geodetskim instrumentima. Drugi način je da se postavi matematičko klatno koje meri vrednost gravitacionog ubrzanja. Svi ovi ekspeimenti su izvršeni na planini Radan i svaki od njih je pokazao da je sve u redu s gravitacijom, kao i da nije reč o “magnetskom brdu”.

Slične iluzije su zabeležene na nekoliko mesta u našoj zemlji. Iako je dokazano da je to samo optička iluzija, oni koji su iskusili „čudo Radan planine“ kažu da je reč o uzbudljivom iskustvu. Zbog svoje pseudnepravilnosti i uverljivosti koju ova optička iluzija pruža ljudskom oku, ova planina je postala prava turistička atrakcija. Ipak, postoje i oni koji veruju u to da đavoli iz obližnje Đavolje varoši iskušavaju posetioce Radan planine.

 

(Izvor: nationalgeographic.rs)

Share this article