ČUDESNA PRIRODA: Znate li šta se krije u svakoj smokvi?

Iako se smokva često naziva caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cveća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujuć.

Naučnici objašnjavaju kako su smokve izokrenuti cvetovi, a smokvino drvo ne cveta kao drvo jabuke ili breskve. Njeni cvetovi cvetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije sazreva u voće koje jedemo, a ono nije samo jedna voćka, već njihov skup.

PROČITAJTE JOŠ Privlači ljubav, novac i štiti od zla: OVU BILJKU SVAKA ŽENA TREBA DA NABAVI U AVGUSTU

Ali to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene.

 

Budući da cvetaju iznutra, treba im specijalan proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati na pčele i vetar, a tu nastupaju smokvine ose. 

Smokva ne može da preživi bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu da žive bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu. 

Ženka ose ulazi u mušku smokvu (usput rečeno, ne jedemo muške smokve). Krila ženke ose i njeni pipci se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu da izađu. 

PROČITAJTE JOŠ JULIJA JE NESTALA IZ VOZA KAD JE IMALA SAMO 4 GODINE: Celog života je mislila da su je roditelji ostavili, a onda je posle 20 godina OTKRILA JEZIVU ISTINU! (VIDEO)

Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, tehnički njihove sestre i da prokopaju tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći polen. 

Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stvaranja ukusne smokve, ali vegani bi nakon tog saznanja trebalo još jednom da razmisle hoće li je i dalje konzumirati.

Share this article