DA LI JE ZBOG OVOGA SRPSKA VOJSKA NAJVEĆA NA SVETU? Tokom rata 1885. uradili smo nešto što niko nije ni pre, ni posle nas

U holu Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji natpis koji govori o veličini srpske vojske i Srbije. Na tabli piše: "Budi human kao što je bila humana Srbija 1885. godine".

Ovako veliko priznanje srpski narod i vojska dobili su zbog događaja koji se nikada nije desio u istoriji ratovanja.

PROČITAJTE JOŠ Zvanični vladin dokument: Karantin je ubio na hiljade ljudi

Naša zemlja je od 1884. do 1885. godine ratovala protiv Bugarske. Srbija je tada imala opremljene bolnice i sanitete, ali Bugari nisu imali ništa od toga.

 

Zbog toga je stanje u njihovoj vojsci bilo katastrofalno jer su imali jako veliki broj ranjenika. Međunarodni Crveni krst obezbedio je humanitarnu pomoć, medicinsku opremu i sve što je bilo potrebno za negu bugarskih ranjenika. Ali jedini put da bi im to bilo dostavljeno bio je preko Srbije!

Na zahtev austrijskog Crvenog krsta, srpska vlada je donela odluku koja je nezabeležena i pokazala neverovatnu humanost - odobreno je vojnoj komandi da na jedan dan prekine rat i napravi koridor ka Bugarskoj kako bi pomoć mogla da stigne do Bugarske.

PROČITAJTE JOŠ UŽASNE SCENE IZ SRBIJE: Dečaci puškama gađali pticu u gnezdu!

Prema nekim zapisima i svedočenjima, Srbija ne samo da je dozvolila da pomoć ode ka neprijateljskoj vojsci već je i sama donirala nešto medicinske opreme.

Međunarodni Crveni krst je za neviđenu humanost i presedan koji je Srbija uradila postavila tablu u hol svoje zgrade kao večni spomenik na ovaj nesvakidašnji potez.

Share this article