GRADONAČELNICA ČIKAGA PROGLASILA VIDOVDAN ZA PRAZNIK GRADA: NJene reči o srpskom narodu će vas ganuti (FOTO)

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom grada Čikaga.

Takvu odluku je donela s ozbirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama, navodi se u zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na "Serbian miror".

PROČITAJTE JOŠ ISTORIČAR ŠARIĆ BRUTALNO PROZVAO ZEMLJAKE: Da sam rođen u Srbiji, nikada ne bih išao u Hrvatsku na more!

Takva odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

 

Ova odluka je doneta i zbog toga što, kako je istakla gradonačelnica, Vidovdan slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti- univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana.

Podseća se da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

cikago-gradonacelnica-foto-vmitic 620

 *Foto: V. Mitić

 

Gradonačelnica ističe da je Vidovdan jedan od najvažnijih kulturoloških praznika za Srbe širom sveta - dan kada se odaje počast srpskom porazu od Otomanskog carstva i pet vekova nasilne vladavine zbog odbijanja ljudi da voljno prihvate tuđu vlast.

S obzirom, kako je istakla gradonačelnica da se "slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti - univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana".

- Sada, stoga i Lori Lajtfut, gradonačelnik grada Čikaga ovim proglašava 28. juni 2021.godine koji će biti Vidovdanski dan u Čikagu i ohrabruje sve stanovnike da se pridruže u proslavi ovog dana i svemu što on predstavlja - navodi se proklamaciji koja je prosleđena našem listu preko uglednog prote Velibora DŽomića iz Podgorice, navode Novosti.

Share this article