Hrvati opet prisvajaju Nikolu Teslu i u tome im pomaže i Evropska unija

Obično se o Tesli govori kao o Amerikancu srpskog porekla

Na stranici kutka za učenje zvaničnog veb-sajta EU, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik.

PROČITAJTE JOŠ AJNŠTAJN JE MILEVU MARIĆ TRETIRAO KAO ROBINJU: Pročitajte SUROVA pravila i uslove koje joj je kao muž postavljao!

Deca koja žele da nauče nešto o Hrvatskoj moći će da kroz interaktivnu mapu saznaju da se ta zemlja nalazi na raskršću centralne Evrope, Mediterana i Balkana. Međutim, prema toj interaktivnoj igri, Nikola Tesla je bio "čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke".

 

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrijskom carstvu, u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a obično se o Tesli govori kao o Amerikancu srpskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

PROČITAJTE JOŠ IZREŠETAN U STANU Istraživač bio na PRAGU ZNAČAJNOG OTKRIĆA o korona virusu

Na istoj, edukativnoj stranici se između ostalog kaže i da je hemijska olovka (ballpoint pen) hrvatski izum.

Kreatori igre su i u tome pogrešili. Eduard Slavoljub Penkala jeste bio hrvatski naučnik i biznismen slovačkog porekla koji je patentirao i proizveo mehaničku olovku, odnosno olovku u koju se stavlja hemijska olovka kao uložak i po kome se naliv pero u ovom regionu često naziva penkalo, navodi RTS.

Izumiteljem bolpoint olovke, odnosno hemijske olovke ili olovke sa kuglicom smatra se Amerikanac Džon Džejkob Loud. Moglo bi se, zato, pretpostaviti da kod kreatora interaktivne igre o članicama EU postoji i problem sa prevodom.

Share this article