Ko ima prvenstvo prolaza na ovoj raskrsnici? Vozači, da vas vidimo (VIDEO)

Sve veći broj saobraćajnih nesreća s teškim posledicama i smrtnim ishodima poziva nas na pitanja o poznavanju osnovnih saobraćajnih propisa.

Na slici se nalazi jedna uobičajena situacija u kojoj se svaki vozač redovno može naći na bilo kojoj ulici. Tri automobila, bez saobraćajnih znakova, semafora ili policajca koji reguliše saobraćaj. Ko ima prvenstvo prolaza? 

 

Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane – pravilo desne strane, piše portal Itablice.com. Izuzetno od ovog pravila, tramvaj u svim slučajevima ima prvenstvo prolaza (ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno). 

PROČITAJTE JOŠ ANASTASIJA (27) DALA SVOJ ŽIVOT DA BI SPASILA SINA I MUŽA: Majka telom zaštitila porodicu i izdahnula pod točkovima automobila

Takođe, vozila sa pravom prvenstva prolaza odnosno vozila pod pratnjom, s uključenim rotacionim svetlima, imaju u svim slučajevima najveći prioritet i pravo prvenstva prolaza, čak i u odnosu na tramvaj. 

Vozač vozila koji na raskrsnici skreće levo, dužan je da propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Share this article