Najsrećniji mesec u godini: Ko se u APRILU bude radovao, radovaće se preko cele godine!

Naš narod od davnina veruje da meseci u godini nisu isti. Ima srećnih i nesrećnih, "dobrih" i "loših", onih kada treba izbegavati određene poslove i onih kada treba raditi i truditi se. Tako su i ljudima rođenim tokom određenih meseci počele da se pripisuju posebne osobine. Evo šta, prema srpskim narodnim verovanjima, april donosi.

Mnogo pre nego što su horoskop i astrologija postali planetarno popularni, Srbi su imali verovanja i značenja vezana za svaki mesec u godini. Evo šta narodni kalendar predskazuje za april.

 

Narod uvek gleda šta mu se u prirodi dešava. Zbog toga je april poznat kao boljober, travanj ili lisni. Priroda se budi, pa je i svima lepše. Stari su verovali da sa buđenjem prirode sve stare brige odlaze i da je april vreme za smeh i dobro raspoloženje. 

Ko se u ovom mesecu bude radovao, radovaće se preko cele godine! Slično, april je dobar mesec za venčanja. Narodna mudrost kaže: "Udaj se u aprilu kada možeš! Užitak za nju, užitak za njega".

Za april se vezuju samo srećni događaji. Postoji samo jedno loše znamenje - narod kaže da ne valja ako je april sušan. Postoji izreka: "Ako je april vlažan, onda je i valjan".

PROČITAJTE JOŠ Stiglo je proleće, vreme je za cveće: Šta se sadi i seje u aprilu

Deca koja se rode u aprilu vedra su duha, vredna i dobronamerna. Sklona su šali (ipak je Dan šale u njihovom mesecu) pa i onoj na svoj račun.

"Aprilci" su omiljeni u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je specijalnost. Ipak, umeju da budu i tvrdoglavi, pa teško primaju savete čak i kada su dobronamerni. 

Zdravstveno, kaže narodni kalendar, treba da se čuvaju crevnih bolesti, kao i glavobolje.

U znaku aprila su i devojačke povorke cvetonosnica, posebno Lazarica, čiji obredni obilazak naselja, uz pesmu svakom domu i pojedincu u njemu, simbolizuje početak novog životnog kruga i napretka. 

Share this article