NAUKA TVRDI: Zatvara se DžINOVSKA OZONSKA RUPA iznad Arktika

Oštećena oblast bila otprilike veličine Grenlanda

Ogromna rupa u ozonskom omotaču, koja je pretila da postane najveća ikada viđena rupa u atmosferi iznad Arktika, zatvorena je samo nekoliko nedelja nakon formiranja početkom aprila, saopštili su naučnici koji posmatraju taj fenomen.

Rupa u glavnom sloju atmosfere, koji štiti Zemlju od štetnog zračenja sunca, ujedno je postavila novi rekord u brzini smanjenja ozona na severnoj hemisferi. Oštećena oblast bila je otprilike veličine Grenlanda i prostirala se iznad polarnog leda.

PROČITAJTE JOŠ: Svetleća lopta na nebu iznad Beograda: Da li je to objekat koji je i Pentagon snimio? (VIDEO)

Krajem prošle nedelje Služba za nadgledanje atmosfere „Kopernik“ objavila je da se ozon u zahvaćenom području oporavio.

Iako su se ranije pojavljivale manje rupe u ozonskom omotaču nad severnom hemisferom, naučnici su rekli da je to "prvi put da možete govoriti o pravoj rupi ozona na Arktiku“.

Kopernik služba je saopštila da su rupu uzrokovale neobične vremenske šare nad Arktikom. Posebno hladne temperature i snažni vetrovi formirali su "polarni vrtlog" stvarajući frigidne uslove koji su doveli do ogromnog oštećenja ozonskog omotača.

 

- Iako izgleda kao da se polarni vrtlog još nije završio i da će tek nestati u narednih nekoliko dana, vrednosti ozona neće se vratiti na veoma niske nivoe koji su viđeni ranije u aprilu. Rupa u arktičkom ozonu zapravo nema nikakve veze sa korona virusom već je posledica neobično jakog i dugotrajnog polarnog vrtloga - objašnjava Kopernik služba.

Share this article