NEVEROVATNE FOTOGRAFIJE AMAZONSKOG PLEMENA KOJE NEMA DODIRA SA SPOLJNIM SVETOM Stručnjaci upozoravaju: 'Tim ljudima preti istrebljenje!'

Aktivisti udruženja Hutukara objavili su nedavno dosad neviđene fotografije plemena koje nema dodira s civilizacijom, a živi duboko u Amazonskoj prašumi u Brazilu.

Neverovatne fotografije prikazuju maleno selo na izolovanoj Yanomami domorodačkoj teritoriji na severu zemlje, u blizini granice s Venecuelom.

U plemenu Yanomami u kojem živi oko 35.000 ljudi u dve države, postoje najmanje tri grupe koje nemaju baš nikakav kontakt sa spoljnim svetom.

*Foto: Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

 

Ove fotografije prikazuju upravo jednu od tih zajednica, a veruje se da u njoj živi stotinak ljudi.

No to područje pod prijetnjom je više od 5000 ilegalnih rudnika zlata koji preuzimaju zemlju.

Radnici su sa sobom doneli bolesti poput malarije, a vodu i hranu zagadili živom, što dovodi do ozbiljne zdravstvene krize.

 

*Foto: Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Udruženje Hutukara objavilo je fotografije kako bi podigli svest o situaciji, napominjući kako postoji ozbiljna pretnja da bi ranjivi pripadnici plemena mogli biti izbrisani s lica zemlje.

 

- Mesta gde ovi Indijanci žive, bave se ribolovom i lovom i sade hranu moraju biti zaštićena. Čitav svet mora znati da oni postoje u prašumi i vlasti moraju poštivati njihovo pravo da žive tamo - kazao je predsednik udruženja Hutukara, šaman i aktivist Davi Kopenawa iz plemena Yanomami.

 

*Foto: Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

- Rudari su kao termiti - vraćaju se stalno i ne ostavljaju nas na miru - dodao je.

Ipak, Brazilsko ministarstvo za Indijanske poslove odgovorno za zaštitu teritorije poput ovih negativno posluje i 6 od 12 odeljenja koji vode brigu o plemenima koja nemaju dodira s civilizacijom bi mogli biti zatvoreni.

 

*Foto:Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

DIrektor organizacije Survival International, Stephen Corry, tvrdi kako se plemena suočavaju s katastrofom ukoliko se njihova zemlja ne  zaštiti.

- Ove neobične fotografije su još jedan dokaz postojanja plemena koja nemaju dodira sa spoljnim  svetom. Očigledno je da su savršeno sposobni živeti uspešno bez naše pomoći, bez napretka i daljneg razvoja. Činimo sve kako bi zaštitili njihov dom i njih i dali im priliku da sami grade svoju budućnost - zaključio je Corry.

(Izvor: Jutarnji.hr)

Share this article